NOVA SAZNANJA: Naučnici misle da su otkrili tajnu Uskršnjih ostrva

Naučnici širom svijeta godinama su intrigirali misteriozni klipovi poređani duž obale ostrve Rapa Nui, ali i načina na koji drevna populacija živi na ovom tlu.

Naučnici konačno otkrili tajnu Uskršnjih ostrva

Grupa američkih arheologa konačno je otkrila kako stanovništvo Uskršneg ostrva Rapa Nui, godinama pije vodu iz zemlje koja gotovo da nema rijeke ili jezera.

Ispostavilo se da porozno vulkansko zemljšti brzo upija kišnicu i potom zajedno sa podzemnim vodama spušta se ka obali ostrva. Tu se miješa sa morskom vodom, čineći je manje slanom i sigurnom za ispijanje.

Otkrića naučnog tima su u suprotnosti sa vjerovanjima istraživača iz 18. vijeka koji su tvrdili da ljudi iz Rapa Nui zapravo piju morsku vodu.

Sada arheolozi planiraju da pronađu da li lokacija gdje se podzemna voda spušta ka moru ima neke veze sa moai – kamenim totemama koje su poređane duž obale ostrva i za koje naučnici smatraju da nisu mogle da budu izgrađene od strane domorodaca.

Statue su prvi put otkrivene 1722. godine, a naučna zajednica smatra da je tadašnje stanovništvo bilo nedovoljno razvijeno i neuhranjeno da bi sami mogli da ih sagrade i pomjere do obale.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj