PORUKE VRHU DRŽAVE! U Vukovaru se održava protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina

Na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Vukovaru se na Trgu Republike Hrvatske održava prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Kako se može vidjeti po registracijskim tablicama osobnih automobila i autobusa kojima su doputovali, prosvjednici su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske. Mnogi su ogrnuti hrvatskim zastavama, na kojima su ispisana imena mjesta iz kojih dolaze: Odžaka, Zaprešića, Škabrnje, Zadra, Koprivnice, Vinkovaca, Gospića, Rijeke i drugih mjesta.

Dolazak u Vukovar mnogi su iskoristili i za posjet Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, gdje polažu vijence i cvjetne aranžmane te pale svijeće, kao i kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav.

Na ruku organizatorima ide i lijepo vrijeme.

Ivan Penava još u najavi održavanja skupa pozvao je na miran prosvjed te izostanak bilo kakvih političkih ili poruka mržnje i netrepeljivosti.

Također je najavio da osim govora na pozornici, ni prije ni poslije skupa, ne namjerava novinarima davati izjave.

HDZ ne podupire prosvjed?

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je ranije da nacionalni HDZ ne podupire prosvjed u Vukovaru te da ne želi da dođe do bilo kakve njegove zloupotrebe ili manipulacije.

Na pitanje novinara strahuje li da se vukovarski prosvjed ne pretvori u prosvjed protiv njega i Vlade, Plenković je rekao kako je sigurno da će na skupu bili više političkih snaga te kako većina aktera koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda “svojim drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve”.

Poručio je da to za Vladu nije problem.

U petak je Plenković na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za članove stranke koji eventualno dođu u subotu na prosvjedni skup u Vukovaru odgovorio “vidjet ćemo”.

Vukovarski gradonačelnik u više je navrata izjavio kako prosvjed nije uperen protiv hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića, već protiv institucija koje ne rade svoj posao.

Najave da će dio članova najveće veteranske udruge HVDRA-e ipak ići na prosvjed u Vukovar, unatoč odluci Glavnog odbora o neodlasku, prokomentirao riječima da je to pitanje za predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića.

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u petak je komentirao najave da će, unatoč službenom stavu udruge, tri najveće podružnice –  zagrebačka, osječka i splitska – sudjelovati na prosvjednom skupu u Vukovaru, odbacivši teze da je došlo do podjele u njihovim redovima.

 Poslati poruku dostojanstveno i bez strančarenja

Dolazak u Vukovar najavile su neke druge veteranske udruge, ali i političke snage, poput Mosta.

Lijeva oporba, Socijaldemokratska partija (SDP) i Hrvatska seljačka stranka (HSS), ocijenila je ranije da je u ovom slučaju riječ o obračunu unutar HDZ-a.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je za 13. listopada prosvjed u Vukovaru zbog nezadovoljstva sporošću procesiranja ratnih zločina, a premijer je u pogledu te Penavine inicijative rekao kako je vrlo jasan stav stranke da nadležna tijela trebaju intenzivirati rad na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, osobito u vezi s Vukovarom i Ovčarom.

Penava je pozvao cijelu hrvatsku javnost da u subotu dođe na u Vukovar i da dostojanstveno, u zajedništvu i bez strančarena i samopromocije pošalju snažnu poruku akterima hrvatske države i društva.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj