FILMSKI CENTAR SARAJEVO: Prikazivanje filma ‘Vrata ostaju otvorena’ u čast Mileni Dravić

Povodom smrti Milene Dravić, velike glumice nekadašnje jugoslavenske kinematografije, koja je svojim ulogama obilježila i historiju bosanskohercegovačkog filma, Filmski centar Sarajevo u partnerstvu sa kinom Kriterion organizira u petak u 20h u Kriterionu specijalnu projekciju filma VRATA OSTAJU OTVORENA iz 1959. godine, koji je ujedno i prvi igrani film u kojem je ova glumica igrala.

Filmski centar Sarajevo: Prikazivanje filma VRATA OSTAJU OTVORENA u čast Mileni Dravić

Milena Dravić je, pored svih drugih, ostvarila svoje velike uloge u djelima bosansko-hercegovačke kinematografije KOZARA (1962) i BITKA NA NERETVI (1969) Veljka Bulajića, NARODNI POSLANIK (1964) Stoleta Jankovića, HOROSKOP (1969) Bore Draškovića, SUTJESKA (1973) Stipe Delića, PJEGAVA DJEVOJKA (1973) Mirze Idrizovića, igranom TV filmu UKAZANJE GOSPE U SELU GRABOVICA (1985) Bate Čengića, te u popularnoj TV seriji „Lud, zbunjen, normalan“ (2007-2015) Feđe Isovića i Elmira Jukića.

Svojim ukupnim filmskim i televizijskim ulogama obilježila je čitavu jednu epohu i smatra se jednom od ikona slavnog YU filma. Dobitnica je mnogih velikih glumačkih nagrada, ukljujučujući dvije Zlatne arene na najbolju žensku ulogu, kao i nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji za ulogu u filmu JUTRO i specijalno priznanje za ulogu u filmu POSEBAN TRETMAN na Filmskom festivalu u Cannesu.

Bila je veliki prijatelj BiH i Sarajeva, što je svojim umjetničkim i društvenim angažmanom dokazivala i u vrijeme rata i godinama nakon toga.

Projekcija filma VRATA OSTAJU OTVORENA je besplatna i otvorena za sve mnogobrojne suradnike, prijatelje i poštovatelje njenog djela i života.

 

(Global CIR/bhfilm.ba)

Komentiraj