NABUJALE RIJEKE! Poplave u Francuskoj, najmanje 13 mrtvih, petero povrijeđeno

Najmanje 13 osoba je poginulo, a petoro povrijeđeno u poplavama koje su pogodile jugozapadne dijelove Francuske, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Poplave u Francuskoj, najmanje 13 mrtvih, petoro povrijeđeno

Jedna osoba se vodi kao nestala, a pet osoba je teže povrijeđeno, prenijela je agencija AP.

Zbog poplava u regionu Od na jugozapadu Francuske mnogi putevi su bukvalno odnijeti, a rijeke nabujale pošto je protekle noći za nekoliko sati palo kiše koliko na tom području padne za nekoliko mjeseci, objavili su lokalni zvaničnici.

Rojters navodi se da je prefekt tog regiona Alen Tirion francuskom kanalu BFMTV kazao da šest helikoptera pokušava da pomogne ljudima koji su ostali zarobljeni na krovovima kuća, ali da nevrijeme otežava spasilačke napore u koje je uključeno 250 vatrogasava i 100 policajaca.

“Ljudi su ostali zarobljeni na krovovima. Moraćemo da ih evakuišemo letjelicom zato što ne možemo da do njih da dopremo čamcem zvog siline vode. Previše je opasno”, kazao je Tirion.

On je naveo da su najgore pogođena mjesta Konks-sir-Orbijel i Vilardonel, gdje su vode porasle do prozora na prvim spratovima pojedinih kuća.

Tirion je rekao da su bujice stigle iznenada.

“Najmanje jednu žrtvu podivljale vode odnijele su na spavanju”, kazao je Tirion.

AP je prenio njegove riječi da je dio postradalih zabilježen u zoni oko grada Vijgelenk i da je u Konks-sir-Orbijel lokalna reka narasla za više od šest metara.

Na televizijskim snimcima vidi voda kako juri kroz gradova i sela, kao i potopljeni automobili.

Navodi se da su škole na tom području zatvorene, a vlasti pozivaju stanovništvo da ostane u domovima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj