NAPREDAK ODNOSA ZABRINUO SJEDINJENE DRŽAVE: Sjeverna i Južna Koreja postigle dogovor o ponovnom uspostavljanju prometnih veza

Sjeverna i Južna Koreja danas su postigle dogovor o ponovnom uspostavljanju cestovnih i željezničkih veza i time unaprijedile međudržavne odnose, što je kod SAD-a izazvalo zabrinutost da će planovi o pritisku na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa biti narušeni.

Sporazum o prometnim vezama postignut je prilikom razgovora u pograničnom selu Panmunjomu, održanim nastavno na treći ovogodišnji summit između južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

“Dvije zemlje postigle su dogovor nakon razgovora o planovima za razvoj i napredakkorejskih odnosa”, stoji u zajedničkoj izjavi koju je objavio južnokorejski ministar za ujedinjenje.

Provest će se zajednička terenska istraživanja prometnica

Krajem studenog ili početkom prosinca održat će se svečanost kojom će se obilježiti početak radova na ponovnom uspostavljanju cesta i željezničkih pravaca koji su prekinuti tijekom Korejskog rata, od 1950. do 1953.

Obje strane će provesti zajednička terenska istraživanja prometnica koja će započeti kasnije ovog mjeseca, stoji u zajedničkoj izjavi.

Zajednički domaćini Olimpijskih igara 2032. godine?

Također je dogovoreno da će se kasnije ovoga mjeseca raspravljati o planovima o zajedničkom domaćinstvu Olimpijskih igara 2032.

U pregovorima su sudjelovali južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon i Ri Son Gwon, sjevernokorejski predsjednik odbora za mirno ujedinjenje.

“U važnoj smo fazi denuklearizacije Korejskog poluotoka i napretka međukorejskih odnosa, također je u pripremi drugi summit između Sjeverne Koreje i SAD-a”, rekao je Cho novinarima prije nego što je napustio Panmunjom.

SAD vrši pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružanja

Dogovori između dviju država odvijaju se paralelno s naporima SAD-a da prisli Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog naoružanja za koje Sjeverna Koreja tvrdi da u dometu ima američko kopno.

Kim je u lipnju u Singapuru održao summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nakon kojeg dvije države dogovaraju i drugi sastanak, a Trump tvrdi da će se on održati nakon američkih izbora za Kongres 6. studenog.

Unatoč sastanku Kima i Trumpa, SAD još uvijek primjenjuje politiku maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju kako bi odbacila nuklearne i raketne programe.

Trump je u srijedu izjavio da Južna Koreja neće ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji bez odobrenja SAD-a.

Oko inicijative za ponovno uspostavljanje prometnih pravaca te zajedničkog domaćinstva Olimpijskih igara složili su se i Moon i Kim na svom posljednjem summitu u Pjongjangu.

Podržan vojni pakt koji uključuje zaustavljanje vojnih vježbi

Moon je također izjavio kako će Sjeverna Koreja trajno zatvoriti glavna nuklearna postrojenja uz pomoć međunarodnih stručnjaka.

Vođe dviju zemalja također su poduprle vojni pakt koji uključuje zaustavljanje vojnih vježbi, uvođenje zabrane leta u blizini granice te postupno uklanjanje postavljenih mina iz demilitarizirane zone.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj