RUSKI VOJNI STRUČNJAK OBJASNIO: ‘Evo kako Amerikanci mogu uništiti čuveni ruski S-300, ali izgleda lako samo na papiru’

Proturaketni sustav S300, kojeg Rusija poslala u Siriju, vrlo lako bi mogli uništiti američki F-22 Raptori koristeći elektroničke napade, ciljajući direktno radare, rekao je ruski stručnjak s Akademije vojnih znanosti, profesor Sergej Sudakov, za RIA Novosti.

Američki plan za paralizu

Prema njegovu mišljenju, scenarij uništenja proturaketnog sustava moguć je ako jedan zaštićeni F22 dođe u domet ruskih radarskih instalacija. Tada bi američki zrakoplov mogao omesti ruski sustav detekcije neprijatelja istovremeno gađajući radare, lansirne rampe i zapovjedne točke. Tome bi uslijedio drugi napad zrakoplova i bombardera.

Sudakov vjeruje kako je upravo to američki plan za paralizu protuzračnog sustava u Siriji, no dodaje kako taj plan izgleda jednostavno samo na papiru.

Slanje S-300 sustava u Rusiju

Kaže kako, i u slučaju da radari na tlu ne uoče dolazak Raptora, ti avioni bi bili detektirani kad bi uključili vlastiti sustav elektronskih protumjera. Prema njegovim riječima, sustav kontrole na tlu može pronaći izvor radijacije i prema tome odrediti lokaciju Raptora i odmah prema njemu lansirati raketu zemlja-zrak.

Ranije ovog mjeseca, američki mediji su pisali kako bi, nakon što je Rusija u Siriju poslala S-300, Amerika sada mogla početi koristiti F-22 pete generacije i F-16CJ četvrte generacije. Inače, slanje sustava S-300 u Siriju, zapravo je ruski odgovor na incident u kojem je sirijski protuzračni sustav slučajno srušio njihov Il-20 izviđački zrakoplov.

 

(Global CIR/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj