NAZIRU LI SE KONTURE NOVE KOALICIJE?! Nakon Mašićevih ‘tvrdih stavova’, vrh SDP-a sve ‘odmjereniji’ u izjavama o mogućoj koaliciji sa SDA!

Iako rezultati izbora još uvijek nisu zvanično potvrđeni, zbog zakonskog roka i procedura koje traju mjesec dana po okončanju samog procesa glasanja, javnost u BiH još od izborne noći i prvih rezultata iz stranačkih štabova,  raspreda priče o mogućim i nemogućim koalicijama.

BiH je tako koncipirana da su šarolike koalicije nužnost ukoliko se želi osigurati iole funkcionalna vlast. Zbog toga se često zna desiti da oni koji su se u predizbornoj kampanji kleli da neće nikada zajedno u koaliciju sa političkim oponentima, na kraju u njoj i završe, a sve zbog rezultata izbora koji nijednoj stranci ili koaliciji nisu dali za pravo da može samostalno formirati vlast.

U toku predizborne kampanje SDP BiH je glasno poručivao kako nikada i ni pod kojim uslovima neće u koaliciju sa SDA, dok sa druge strane SDA nije željela sužavati manevarski prostor i uništavati svoj koalicijski potencijal, te je mudro poručila kako su svima otvorena vrata da shodno izbornom rezultatu pregovaraju o mogućoj postizbornoj koaliciji. Taj metod se ispostavio kao ispravan jer je već sada evidentno kako će oni koji su u kampanji oštro negirali bilo kakvu mogućnost koalicije sa SDA, vjerovatno završiti kao partner u jednoj takvoj koaliciji.

Mašić i ‘bivši SDA-ši’

Ovih je dana, međutim, dosta kontradiktornosti unutar samog SDP-a BiH.

Tako je predsjednik KO SDP-a Sarajevo, Damir Mašić, gostujući na Face televiziji sa predsjednicima ili predstavnicima novih manjih stranaka koje su na pojedinim nivoima vlastu uspjele preći cenzus, ustvrdio kako ‘SDP sa SDA-om neće ni u Diznilend, a kamo li u formiranje vlasti’. Ovo je izazvalo salvu oduševljenja u studiju gdje su se okupili predsjednici i predstavnici stranaka proizašlih nakon razlaza sa SDA.

Oni su s početka emisije djelovali poprilično preplašeni zbog mogućnosti da bi i na kantonalnom nivou mogli ostati u opoziciji, gdje se na razne načine nude SDP-u za formiranje vlasti, pokušavajući je sklepati naopako ‘od repa’, umjesto ‘od glave’, kako to nalaže pozitivna politička praksa u BiH, gdje se prvo konstituira Predsjedništvo pa Parlament BiH, a onda se ta krovna koalicija prenosi kroz sve nivoe vlasti.

Sličan stav Mašićevom, iznio je i generalni sekretar SDP-a BiH Saša Magazinović, ali koristeći se blažom retorikom. Na pitanje novinara  smatra li da je moguća neka široka koalicija SDA – SDP BiH – DF na nivou BiH i FBiH, Magazinović navodi da SDP nema nikakav dogovor sa SDA, te da ne vidi prostora da ga i bude.

-U trenutku kada se borimo da dokažemo evidentne izborne prevare i kada još uvijek nemamo kompletne rezultate izbora, smatram preuranjenim prognozirati koalicije – ističe Magazinović u kratkom razgovoru za Vijesti.ba.

Nikšić nijednom riječju protiv koalicije sa SDA

Međutim, najviše nedoumica da će se SDP pridržavati stava kojeg je Mašić iznio na Face tv, ostavio je Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH, koji je u svom posljednjem intervjuu za portal Klix.ba na konkretno pitanje: U kojoj mjeri je doista pokrenuto formiranje vlasti bez SDA, ‘maglovito’  odgovorio:

Mi u SDP-u smo fokusirani na otklanjanje posljedica izborne krađe, jer smatramo da izbori koji su provedeni nisu bili ni fer ni pošteni. Tek nakon što se izborni proces dovede do kraja, moći će se ozbiljnije govoriti o koalicijama. Naša je želja da se okupi snažan blok građanskih stranaka i da definiramo temeljne ciljeve koje želimo postići kako bi BiH krenula naprijed. Relativni izborni pobjednici imaju pravo i obavezu formirati vlast, ali nama ne pada na pamet čekati da oni uzaludno troše vrijeme koje ljudi u BiH nemaju i zato radimo na tome da se okupi snažan blok koji bi mogao preuzeti odgovornost. Ponavljam, o tome će se konkretnije moći govoriti kada vidimo sudbinu izbornog procesa koji je ozbiljno kompromitiran.

Dakle niti jednom nije spomenuo da neće koalirati sa SDA. Onda je na insistiranje novinara kako pojedini SDA zvaničnici smatraju da istupi mlađih SDP-ovaca ne odražavaju stavove cijelog SDP-a, a ni međunarodne zajednice, Nikšić kazao:

-Takve izjave predstavljaju klasični obrazac SDA razmišljanja, dakle samo matematika i fotelje. Pri tome, bez obzira na to koliko u kampanji prozivaju i napadaju SDP, kada zagusti svi su svjesni kako se SDP ne cjenka s interesima države Bosne i Hercegovine. Želim vrlo jasno poručiti kako nikome u SDP-u ne pada na pamet odustati od onoga što smo govorili u kampanji. Nas ne zanima vlast radi vlasti, zanimaju nas program koji će se provoditi, napredak ove zemlje i bolji život svih u BiH. Neka se Efendić bavi svojom SDA, a neka SDP pusti na miru. Što se tiče želja pojedinaca iz međunarodne zajednice, o tome nemam saznanja, a ako mogu da im sugerišem, bolje bi im bilo da se bave izbornom krađom, jer nešto ne vjerujem da bi u svojim zemljama tako olako prešli preko stvari koje su se desile u BiH na ovim izborima.

Dakle, SDA je spomenuta u kontekstu Efendića i ništa više. Ponovo nismo čuli decidan stav o tome kako SDP ustvari neće koalirati sa SDA. Iz svega se stiče dojam kako SDP polahko popušta u svome ranijem stavu kategoričnog ‘nekoaliranja’ sa SDA te da u posljednje vrijeme očigledno diže cijenu uoči pregovora o mogućoj koaliciji.

To je naravno dobra vijest, jer stvaranje šireg probosanskog bloka od krucijalne je važnosti za BiH u narednom periodu u kojem će se susretati sa značajnijim opstrukcijama HDZ-a i SNSD-a koje dvojac Čović-Dodik već najavljuju. Također, SDP time pokazuje zavidan nivo zrelosti i  nešto od starog sjaja kada je ova stranka, uz SDA, u ključnim trenucima za BiH,  stajala na braniku države. Kada god se SDP tako ponašao rasla je i njegova snaga i popularnost u narodu. Međutim, od kada je zapao u nametnute matrice o izjednačavanju SDA sa HDZ-om i SDS-om u pogledu odgovornosti sa dešavanja s početka devedesetih, SDP kontinuirano slabi, gubi nekada privržene glasače i generalno povjerenje građana.

Na koncu, može se zaključiti kako je Damir Mašić očigledno ponesen izbornom euforijom pričao na svoju ruku, bez konsultacija sa užim rukovostvom te da je u emisiji na Face TV iznio samo vlastite stavove i lične animozitete prema SDA, čime je nanio ogromnu štetu imidžu i koalicionom kapacitetu svoje stranke. Da li Mašić i Magazinović imaju neke interne, privatne dogovore i razgovore sa predstavnicima malih stranaka, nije nam poznato, ali ako je takvih pregovora i bilo, u narednim danima će isplivati u javnost i njihovi detalji.

NAROD JE REKAO SVOJE! Uvažavanje političke volje naroda obaveza je svih stranaka, ali i izraz njihove političke širine, zrelosti i kulture

SDA ostala pri svojim stavovima, nude široku koaliciju SDP-u i DF-u

U svakom slučaju, kao ozbiljna i državotvorna stranka, SDA je ostala pri svojim stavovima i otišla korak dalje ponudivši moguću širu koaliciju. Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Safet Softić je u kratkom razgovoru za Vijesti.ba kazao da, iako je još rano govoriti o koalicijama na državnom i federalnom nivou, nije isključena ni ona koja bi obuhvatala SDA, SDP BiH i DF.

– Ipak, još uvijek nisu utvrđeni svi rezultati izbora, pa su i dalje moguća određena pomjeranja u broju zastupnika i na državnom i na federalnom nivou. A kada se sve to zbroji, vidi tačno stanje i napravi presjek, tek onda na red dolaze ozbiljni razgovori o formiranju koalicija – kaže Softić.

Napominje da su Bosni i Hercegovini potrebne stabilne i široke koalicije, što je moguće šire. – U tom smislu i koalicija SDA-SDP-DF nije po mom mišljenju isključena. Naravno, to ovisi i o volji drugih stranaka. Vidjet ćemo kako će se sve to razvijati – dodaje Softić.

Novoizabrani zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dženan Đonlagić, također nije kategorički odbio navedeni prijedlog Safeta Softića, ali je lopticu prebacio na relativne izborne pobjednike.

DF je opredijeljen za nastavak postizborne saradnje sa strankama lijevog građanskog bloka na svim nivoima vlasti. Ali, prije bilo kakvih razgovora o eventualnom konstituisanju nove vlasti, DF će insistirati na dva prethodna pitanja koja se moraju riješiti. To su smjena CIK-a i uvođenje novih tehnologija u izborni proces – skeniranje glasačkih listića i uvođenje videonadzora na biračkim mjestima kako bi se definitivno zaštitio glas birača – dodaje Đonlagić.

Naglašava kako su rezultati izbora pokazali da na državnom nivou odgovornost za formiranje vlasti imaju SDA, HDZ BiH i SNSD.

Sve u svemu, uprkos dramatizaciji prilika u BiH koja je eskalirala nakon objave prvih preliminarnih rezultata i buđenja ambicija kombi stranaka na kantonalnom nivou, sada je i više nego izvjesno kako će se vlast u FBiH formirati brže nego što se to ranije mislilo. U svakom slučaju, to je strateški interes svih građana naše zemlje kako bi se u što skorijem vremenu  počelo raditi na započetim integracijskim procesima na putu ka EU i NATO-u.

 

(Global CIR/Klix/Vijesti.ba)

Objavljeno u:

Komentiraj