VIDEO: Na današnji dan prije 11 godina poginuo je Toše Proeski

Pjevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan prije 11 godina  u saobraćajnoj nesreći na autoputa A3 Zagreb – Lipovac, a žalosna vijest o njegovoj smrti u rekordnom roku obišla je region kojim je zavladala tuga.

Toše je rođen 25. januara 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je počeo kao tinejdžer sa 15 godina na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije počeo je muzičku saradnju s Grigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za brojne humanitarne nastupe.

Kao ambasador dobre volje UNICEF pomagao je djeci, a njegova pjesma “This World” postala je himna te organizacije. Svojim glasom ostavio je traga na muzičkoj sceni u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i šire. Muzičko obrazovanje je sticao na Muzičkoj akademiji u Skoplju, usavršavao se u Njujorku kod učitelja kod kojih su učili vrhunski tenori poput Lučijana Pavarotija.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala hit “Srce nije kamen”. Nizao je uspjehe, a uvijek je bio skroman. Nazivali su ga pjevačem anđeoskog glasa. Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Evrosongu 2004. godine u Turskoj s pjesmom “Life”, gdje je osvojio 14. mjesto.

Vijest o njegovoj smrti 16. oktobra 2007. godine brzo se proširila balkanskim medijima. U Makedoniji je 17. oktobar proglašen Danom žalosti, a u drugim krajevima je održano sjećanje na njega.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj