NASTAVAK SUĐENJA 31. OKTOBRA: Odbrana generala Sakiba Mahmuljina predložila saslušanje 50 svjedoka

Odbrana bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina je na statusnoj konferenciji predložila saslušanje 50 svjedoka.

Osim svjedoka, Odbrana je planirala saslušati dvojicu vještaka, ali i samog optuženog, te uložiti materijalne dokaze iz čijeg se kratkog opisa, navedeno je, vidi da su relevantni za ovaj predmet, a za šta će kako je najavljeno biti potrebno jedno ročište.

Branilac Nermin Mulalić je pojasnio da su među predloženim i oni koji su iskaze dali u svojstvu svjedoka Tužilaštva, ali i oni od čijeg je saslušanja Optužba odustala, te da će predloženi svjedoci, ukoliko to Sud prihvati, iznositi saznanja o događajima iz više uglova.

“To su ljudi koji imaju direktna saznanja u odnosu na sve ono što je navedeno u činjeničnom osnovu optužnice. Svjedočenje svakog od njih je neophodno da bi Odbrana mogla biti efikasna”, istakao je branilac.

Tužilac Sedin Idrizović se usprotivio ponovnom saslušanju svjedoka Optužbe, obrazlažući da je Odbrana imala više nego dovoljno vremena da ih unakrsno ispita, a dodao je da se za ostale ne protivi, pod uslovom da iskaze daju na okolnosti koje su predložene.

Sudsko vijeće će odluku o dokaznom prijedlogu Odbrane donijeti naknadno.

Bivši komandant Trećeg korpusa ABiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Po optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar, javlja BIRN.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj