NJEMAČKIM DIPLOMATAMA PUSTILI HITLEROVU HIMNU: Domar osnovne škole u Hrvatskoj ‘kliknuo na pogrešan link’

Domar u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu, na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora s Goethe-Institutom, pustio je verziju himne koju Njemačka odavno službeno ne koristi.

Rezultat slika za Domar u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu, na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora s Goethe-Institutom, pustio je verziju himne koju Njemačka odavno službeno ne koristi.

“Deutschland, Deutschland über alles”, sviralo je pred zgroženim Nijemcima. Ova verzija himne se veže uz vrijeme i ideologiju koju je promicao Adolf Hitler, a domar škole ju je pustio nakon hrvatske himne, javlja Glas Slavonije.

“Nein, nein”

“Nein, nein, to nije dobra verzija, ugasite to!”, vikala je vidljivo uznemirena Milka Jurković, moderatorica programa iz Goethe-Instituta.

“Ali upisao sam kako mi je rečeno. Što nije u redu?”, odvratio je domar.

Ozloglašena verzija njemačke himne puštena je pred šokiranim predstavnikom njemačkog veleposlanstva Arneom Hartigom i ravnateljem Goethe-Instituta Matthiasom Müllerom-Wieferigom.

Tu su još bili i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski vijećnik i predsjednik Njemačke zajednice Osijek Vladimir Ham, novinari, djeca i učitelji, kao i ravnatelj.

Jurković je pustila službenu verziju njemačke himne. Program je nastavljen bez prekida.

“Zašto ste došli?”

Okupljenima su se nakon toga profesionalno obratili Hartig i Müller-Wieferig. Govorili su o proglašenju čepinske škole PASCH školom. Pričali su o važnosti sporazuma za školu, kojim ona postaje jednom od oko 50 odabranih u Hrvatskoj s kojima je Goethe-Institut odlučio surađivati na taj način. Riječ je o dugogodišnjem programu i inicijativi instituta koja za cilj ima unaprjeđivanje i poboljšanje učenja i podučavanja njemačkog kao stranog jezika kroz redovnu nastavu i projekte.

Na pozornici su se izmjenjivala djeca koja su pred Nijemcima recitirala brojalice i pjesmice na njemačkom. Novinarka je upitala Jurković namjeravaju li se ispričati, a ova se naljutila.

“Zato ste vi došli, da to pišete?! Ako nećete pisati o PASCH programu, bolje idite”, odgovorila je.

Pogrešan link

Na kraju se ispričao ravnatelj škole Ilija Pavić, rekavši kako je domar vjerojatno kliknuo na pogrešan link na YouTubeu.

Nakon potpisivanja ugovora, ponovno su puštene i hrvatska i njemačka himna, ovaj put u instrumentalnoj izvedbi.

“Sigurno nije bilo namjerno, ispričali su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome”, rekli su predstavnici Goethea Instituta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj