PRED KOSOVOM TRI OSJETLJIVE TEME: Vojska, Interpol i vizna liberalizacija

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas da smjena ministra unutrašnjih poslova Bejtusha Gashija, ni usvajanje paketa zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova, neće uticati na viznu liberalizaciju i učlanjenje Kosova u Interpol.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, kazao je da ministre imenuju partije koje su u vladajućoj koaliciji, tako da je on prihvatio odluku Alijanse novo Kosovo Behgjeta Pacollija da se Gashi smijeni i imenuje Ekrem Mustafa na tu poziciju. On je naglasio da proces vizne liberalizacije ne zavisi samo od jednog čovjeka.

“Ja sam imao poštovanje prema ministru Gashiju, ali potrebna je brža dinamika u Vladi i dolazak novog ministra je još jedna mogućnost. Može biti dobra mogućnost i za temu vizne liberalizacije ukoliko ministar ozbiljno preuzme svoju agendu”, kazao je Haradinaj.

Premijer je kazao i da nije očekivao da će se na dnevnom redu Skupštine Kosova već u četvrtak naći prvo čitanje paketa od tri zakona za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova, ali da će drugo čitanje svakako biti nakon 20. novembra, odnosno nakon glasanja o učlanjenju Kosova u Interpol.

Haradinaj je istakao da su pred Kosovom tri jako osjetljive teme: vojska, Interpol i vizna liberalizacija.

“Jedna je potpuno nacionalna, vojska Kosova. Radićemo tačno naš posao. Imamo Interpol, to nije lak proces i bićemo pažljivi da se završi kako treba i naša policija će potom moći da pokaže ko je i da ostvari mnogo uspješnih partnerstava sa svjetskim organizacijama policije”, kazao je Haradinaj.

Kada je riječ o procesu vizne liberalizacije, preostala je još odluka Savjeta ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, koji će zasjedati početkom decembra.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj