SMJENE U JAVNIM PREDUZEĆIMA OBAVIJENE VELOM TAJNE! Ostaje li Dodik bez koalicionog partnera: Pavić nakon 15 godina odlazi sa čela DNS-a?

Lider DNS-a Marko Pavić juče je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom u Palati Republike rekao da će u četvrtak na sjednici Predsjedništva svoje partije podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, saznaje Srpskainfo od izvora bliskih Palati.Smjene obavijene velom tajne

Isti izvor rekao je da se do sastanka Dodik – Pavić došlo na Pavićev zahtjev, nakon što je lider DNS-a iz medija saznao za smjenu direktora RiTE Ugljevik Đorđa Popovića, koji je kadar DNS-a.

Dodik je Paviću rezolutno ponovio da će biti smjenjeni svi oni koji su obavljali funkcije na koje ih je postavila ova Vlada, a prekršili koalicioni sporazum lobirajući, pa čak kupujući glasove novcem koji su izvlačili iz javnih preduzeća ne samo za sebe nego i za kandidate opozicije, prije svega Vukotu Govedaricu – rekao je taj izvor.

On je dodao da je Pavić od Dodika tražio da se neki kadrovi DNS-a ne smjenjuju, ističući da je bilo legitimno da rade za sebe i dobiju što veći broj glasova, ali da mu je Dodik prezentovao jasne dokaze koji govore da su oni prije svega radili za protivkandidate za vodeće funkcije druge koalicije, “čime su sami sebe detronisali”.

Nakon toga Pavić je rekao da će podnijeti ostavku na čelo DNS-a i da smatra da je bolje da to uradi sada kada je stranka ostvarila ovako dobar izborni rezultat. On je iz nekog razloga odlučio da se ne odriče „mangupa“ u redovima DNS-a – rekao je ovaj izvor.

Kako pišu banjalučki mediji, ukoliko Predsjedništvo DNS sutra prihvati Pavićevu ostavku, a očekuje se da hoće, do izbora novog predsjednika na vanrednoj Skupštini partije očekuje se da ga u statusu v.d. predsjednika mijenja generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.

Tihi sukob Dodika i Pavića traje već dulje vrijeme a kulminirao je usred izborne kampanje kada je Dodik  rezolutno rekao da će obje čelne funkcij izvršne vlasti pripasti SNSD-u.

Dodik je rekao kao je zahvalan Marku Paviću na korektnom odnosu u pogledu izborne kampanje, ali i dodao da su “neki njegovi mangupi uradili neke stvari veoma loše”.

Ukoliko Pavić pristane da se odrekne tih ljudi on je naš dalji koalicioni partner. Ja o Marku mislim sve najbolje lično, ali mislim da su ga okupirali mangupi u njegovim redovima – rekao je Dodik ranije.

DNS je treća stranka po broju osvojenih glasova za Narodnu Skupštinu RS iza SNSD-a i SDS-a. DNS je osvojio 96.278 ili 14,71 odsto glasova, SNSD 210.467 glasova dok je SDS osvojio 121.172 glasa.

Dodik strahuje da bi mu DNS s novim predsjednikom umjesto odanog Pavića mogao okrenuti leđa i formirati parlamentarnu većinu s partijama Saveza za pobjedu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj