SOLIDARNOST JE KLJUČ: Gradonačelnica italijanskog grada sramnom odlukom migrantsku djecu ostavila bez obroka pa izazvala neviđenu akciju solidarnosti!

Početkom školske godine u gradu Lodi u talijanskoj pokrajini Lombardiji uvedena je naoko formalna birokratska obveza s ciljem diskriminacije djece migrantskog porijekla. Naime, tamošnja gradonačelnica Sara Casanova, članica vladajuće Lige, donijela je ukaz po kojem roditelji moraju predočiti imovinsku karticu kako bi im djeca mogla dobivati školske obroke po standardnoj, tj. subvencioniranoj cijeni. Bez imovinske kartice cijena dnevnog obroka iznosi 5 eura.

Odluka je ciljala prvenstveno na migrante koji su morali predočiti imovinsku karticu iz Italije, kao i iz zemlje porijekla. S obzirom na to da je predočavanje kartice iz zemlje porijekla, mahom afričkih zemalja, nesavladiv birokratski izazov, cijena hrane je za tu djecu ostala najviša. A kako je uglavnom riječ o najsiromašnijim stanovnicima grada koji si tu cijenu ne mogu priuštiti zaključak je jasan: nema hrane za djecu afričkog porijekla. Prema procjenama, njih oko tri stotine.

Odmah nakon što je talijanska javnost saznala o odluci Casanove izbio je veliki skandal. Predstavnici svih ostalih političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere Lige, Pokret pet zvijezda, proglasili su odluku sramotnom i nedopustivom. No, osim reakcija iz vrha politike, mobilizirali su se i građani širom Italije. Pokrenuta je kampanja skupljanja novca za djecu čiji roditelji ne mogu plaćati obroke i u dva dana je skupljeno 60.000 eura. Pritisak je urodio plodom.

Iako je inicijalno podržavao mjeru, Matteo Salvini, vođa Lige i ministar unutarnjih poslova, nakon reakcija je ublažio svoj stav i najavio da će samostalna potvrda o imovini biti dovoljna za stjecanje prava na jeftiniji obrok. Međutim, gradonačelnica Casanova i dalje odbija prihvatiti odluku. No, sasvim je jasno da je odluka donešena i da će se morati povinovati. Iako je sasvim izvjesno da je za uspjeh ove mobilizacije ključno bilo to da je riječ o djeci, lekcija i dalje ostaje: masovna mobilizacija zasnovana na solidarnosti je neophodno političko sredstvo u borbi protiv fašizma.

 

(Global CIR/Bilten)

1 Komentaron this Post

  1. Pratim kako “pisete o onome o cemu drugi sute”. Pisete li da je npr podrska Salviniju prije nekoliko tjedana bila 72%? Vi nazivate 72% od negdje 60 milijuna ljudi fasistima?Pisete li o poljoprivrednicima u zapadnoj europi koji rade po 70 sati tjedno i mogu si isplatiti placu 300 eura (otprilike ekvivalent 40-50 maraka? Istovremeno vasi imigranti dobivaju dzeparac 300 eura, uz sve ostalo placeno? Pisete li da se poljoprivrednici u Europi ubijaju,policajci, lijecnici? Pisete li da europljani nemaju novaca za posjetu lijecniku, dok istovremeno placaju vasim jadnim imigrantima, preko poreza, apsolutno sve pretrage, lijecenja, tretmane i medicinska pomagala?Pisete li da u Francuskoj samo 40% aktivnih placa porez, a da je najvisi na svijetu? Znate li to u Francuskoj placa, a tko ne placa porez? Pisete li o “najsiromasnijim stanovnicima “koji godinama zive u hotelima- placenim iz poreza -ne njihovog! jer ih jednostavno ima previse i nema dovoljno stambenih prostora; ti vasi “najsiromasniji stanovici koji primaju socijalnu pomoc, besplatan prijevoz, sve moguce nadoknade za djecu, sve besplatno onda nemaju drugog posla pa uspiju pored 4 djece “od uva do uva” napraviti i peto? ali su oni, eto siromasni….Mogu ja i dalje ovako, -izliziti vam stotine stvari o kojima odbijate imati pojma. Na listi LIKE imam stranice raznih orjentacija. Vas cu sada skinuti, jer ste mi se vec odavno smucili.

    Reply

Komentiraj