POVLAČENJE U IDLIBU: Teško naoružanje povučeno, ali niko ne može garantovati koliko je militanata ostalo u sigurnosnoj zoni

Određen broj militanata povukao se iz bezbjednosne zone u sirijskom Idlibu, nakon sporazuma Rusije i Turske u vezi sa pokrajinom na sjeveruzapadu zemlje, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri.

Idlib, EPA -ATEF SAFADI

On je rekao da je povlačenje teškog naoružanja iz područja završeno u svakom smislu, ali da se i dalje postavlja pitanje da li su Idlib napustili svi militanti grupe Hajat tahrir el šam. Džefri je novinarima u Ankari izjavio da je u području ostalo između 50.000 i 70.000 članova grupe.

Idlib i područja koja su povezana sa pokrajinom poslhednje su uporište sirijskih pobunjenika, koji se od 2011. godine bore protiv legalnih državnih snaga. U području navodno živi oko tri miliona ljudi.

Turska i Rusija postigle su sporazum o formiranju tampon zone koja zahvata oko 15 do 20 kilometara teritorije pod kontrolom pobunjenika i iz koje do ponedeljka, 22. oktobra, mora biti uklonjeno teško naoružanje, a svi militanti moraju biti evakuisani.

– Većina njih su dio opozicije sa kojom su SAD radile i sa kojom Turci još rade – rekao je Džefri, koji procjenjuje da u području ima između 7.000 i 10.000.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj