FAŠIZAM SE FAŠIZMU RADUJE: Zamjenik italijanskog premijera Salvini slikao se s četničkom zastavom

Srpska zajednica na sjeveru Italije podržava Matea Salvinija (Matteo Salvini), kontroverznog desničara, jer se njegova stranka, tad poznata kao Sjeverna liga, jedina suprostavljala NATO-ovom bombardiranju Srbije. 

” Aj, nađite još nekog da bi se slikao sa srpskom borbenom zastavom. Salvini broj 1!”

S tim je komentarom na Facebook stranici “Srbi u Italiji” ovih dana objavljena fotografija na kojoj zamjenik italijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini , zajedno s jednim mladićem, drži zastavu koju je tokom Drugog svjetskog rata koristio četnički pokret.

Fotografija je, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, nastala tokom prošloga vikenda, nakon što je u mjestu Ala u provinciji Treno, ispred sjedišta Salvinijeve Lige, u noćnim satima eksplodirala tzv. papir bomba.

Nakon eksplozije na mjesto događaja došla je grupa građana srpske nacionalnosti kako bi Salviniju dali podršku. Tom prilikom zamjenika italijanskog premijera su zamolili za fotografiju koja je kasnije objavljena na Facebooku.

Srpska zajednica na sjeveru Italije podržava Salvinija ne samo zbog toga što je, kao predsjednik Lige, nakon prošlih parlamentarnih izbora, postao drugi čovjek italijanske vlade, nego i zbog toga što se njegova Lega Nord jedina protivila NATO bombardovanju Srbije.

Salvini pripada radikalnijem dijelu italijanske političke scene koji je Sjevernu ligu, stranku koja je svojedobno tražila odcjepljenje od siromašnog talijanskog juga, nakon finansijskih skandala 2013., uspio rebrendirati i pretvoriti je u snažnu euroskeptičnu i antiemigrantsku osovinu. Na izborima je osvojio 18 posto glasova i time s populističkog trona potisnuo Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi) i njegovu Forza Italia.

Srpski portal “Telegraf.rs” vijest o zamjeniku italijanskog premijera i njegovoj fotografiji objavio je pod naslovom “Salvini četnik”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova RH poručili su da preko hrvatske Ambasade u Italiji provjeravaju činjenice vezane uz navedenu fotografiju te da će temeljem toga tražiti objašnjenje od italijanske vlade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj