GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA: Brojne delegacije na Mezarju Kovači, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH cvijeće položio Selmo Cikotić

Povodom obilježavanja 15. godišnice smrti prvog predsjednik RBiH Alije Izetbegovića upriličeno je polaganje cvijeća na njegovom mezaru na Šehiskom mezarju Kovači u Sarajevu.

U ime Bakira Izetbegovića cvijeće položio Selmo Cikotić

Cvijeće su prvi položili članovi porodice, kćerke Lejla Akšamija i Sabina Berberović, dok je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića cvijeće položio njegov savjetnik Selmo Cikotić.

U toku polaganja cvijeća moglo se čuti podsjećanje kako su bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, kao i američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke svojevremeno izjavljivali: “Da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Također, spomenute su i riječi Alije Izetbegovića koji je u više navrata rekao kako se za BiH bori na hiljade ljudi.

-Oni bi se borili i da nije bilo mene. I oni će nastaviti boriti se za BiH i nastavit će raditi i kad mene ne bude – kazao je jednom prilikom Izetbegović.

Brojne delegacije

U ime Vijeća ministara BiH cvijeće je položio predsjedavajući Denis Zvizdić. Delegaciju centrale SDA činili su Adil Osmanović, Safet Softić i Asim Sarajlić, cvijeće je položila i delegacija Parlamenta FBiH predvođena predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH Edinom Mušićem.

U ime Vlade FBiH cvijeće je položio ministar Salko Bukvarević u pratnji nekoliko federalnih ministara. Cvijeće je položila i delegacija Drugog rendžerskog puka OSBiH, kao i ambasadori Turske, Katara, Irana, Palestine i Pakistana.

Također, počast prvom predsjedniku RBiH uz polaganje cvijeća odale su i delegacije kantonalnih i općinskih vlasti, obrazovnih institucija, kulturnih, boračkih i drugih nevladinih organizacija, iz BiH ali i drugih država.

Cvijeće je položila i delegacija Drugog rendžerskog puka OSBiH, kao i ambasadori Turske, Katara, Irana, Palestine i Pakistana.

– Alija je povodom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kazao kako se radi o kompromisu. Međutim, taj kompromis je bilo neophodno postići kako bi se zaustavilo ubijanje jer narod u BiH više nije mogao brojati svoje mrtve i ranjene – kazao je Zvizdić, podsjetivši na riječi rahmetli Alije Izetbegovića.

Ideju BiH kao zemlje u kojoj vladaju sloboda, demokratija i pravda Izetbegović je nastavio realizovati i nakon rata. Insistirao je na životu ljudi jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih, Također, insistirao je i na jedistvu Bošnjaka oko ideje o slobodnoj i nezavisnoj BiH jer bi razjedinjenost naroda mogla dovesti do njegovog nestanka. Misli, ideje i život Alije Izetbegovića mogu i trebaju biti vodilja i danas, kazao je Zvizdić.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj