NEOBIČAN POSAO: Ujedinjuje beskućnike s njihovim porodicama

Tridesettrogodišnji Cai Jankviu je proveo posljednje tri godine putujući po svojoj rodnoj državi Kini u cilju da pomogne beskućnicima.

Neobičan posao: Ujedinjuje beskućnike s njihovim porodicama

Naime, on je odlučio da posveti život pomažući ovim ljudima. Radio je na štandu u jednoj ulici kada je vidio bosog beskućnika kako prolazi. Taj čovjek ga je podsjetio na očaj koji je prouzrokovao gubitak njegovog brata, prije više od 20 godina.

Godine 1994. Caiev brat, koji je patio od epilepsije, napustio je porodični dom, a kada su ga našli tri dana kasnije bio je u tako lošem stanju da je preminuo na rukama svoje porodice. Cai se sjetio svoje majke, koja je ležala u krevetu danima oplakujući smrt svog sina, a kada je na ulici vidio bosog beskućnika odlučio je da ne može nastaviti samo posmatrati porodice koje prolaze kroz isto te je morao učiniti nešto.

U julu 2016. godine Cai je kupio polovan kombi, koji je opremio ćebadima i drugim potrepštinama. Napustio je svoju porodicu u potrazi za beskućnicima koje je želio ujediniti s njihovim porodicama.

Od tada je proputovao preko 90.000 kilometara kroz Kinu i uspio je da ujedini više od 50 ljudi s njihovim bližnjima. Uprkos Caievom plemenitom cilju, približiti se ovakvim ljudima nije lako, a neki jednostavno ne žele da se vrate kući. Cai kaže da se iza svakog beskućnika nalazi porodica koja pati, ali priznaje da mnogi koje je upoznao ne žele da se vrate svom starom životu. Tvrdi da će njegova misija biti gotova onog dana kada više ne bude mogao pronaći beskućnike na ulicama.

“Moja porodica podržava moj stil života i moj cilj”, rekao je Cai. On je na internetu sakupio mnogo fanova, koji doniraju novac njegovom cilju, kojim on pokriva svoje troškove.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj