ON JE MOJ ČOVJEK: Donald Tramp podržao kongresmena koji je udario novinara i ismijao napad!

Bilo ko ko može tijelom nasrnuti na nekoga je moj čovjek. Kada sam čuo da je novinara bacio na pod, prvo sam pomislio da je to strašno i da će sigurno izgubiti izbore. Onda sam shvatio da znam Montanu veoma dobro i rekao sam da bi mu ovo moglo pomoći. I jeste”, rekao je Tramp dok su njegove pristalice ovo navijački pozdravile.

Sukob između novinara Guardiana Bena Jacobsa i republikanca Grega Gianfortea desio se prošle godine tokom predizbornog skupa organizovanog u republikanskom štabu u Montani.

Jacobs je pokušavao postaviti Gianforteu pitanje o republikanskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti. Tada je republikanski kandidat svojim tijelom naletio na novinara i kazao da izađe sa skupa.

Bacio me na zemlju i slomio mi naočale

“Greg Ginaforte me je bacio na zemlju i slomio mi naočale”, napisao je novinar na svom Twitter profilu.

Iako je Gianforte pobijedio na izborima, proglašen je krivim za prekršaj. Novčano je kažnjen s 300 dolara i šest mjeseci društveno korisnog rada. Također je donirao 50 hiljada dolara Odboru za zaštitu novinara i izvinio se Jacobsu.

John Mulholland, urednik Guardiana osudio je ovu Trumpovu izjavu.

Nakon ubistva Jamala Khashoggia postoji opasnost od pozivanja na druge napade na novinare, kako ovdje tako i širom svijeta, gdje se novinari često susreću s mnogo većim prijetnjama“, napisao je Mulholland u izjavi.

Odbor za zaštitu novinara rekao je da Gianforteovo ponašanje 2017. godine nije šala.

Alarmantan broj novinara suočen je s ozbiljnim fizičkim napadima. Također znamo da su novinari u svijetu i u SAD-u ubijani zbog svog posla. Ovo je jedno od najopasnijih vremena za novinare. Predsjednik Trump trebao bi na svojim nastupima govoriti o ovom problemu, a ne ismijavati napade na novinare”, izjavila je Alexandra Ellerbeck, koordinatorica programa Sjeverne Amerike u CPJ.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj