BRILJANTNA KARIJERA: Jane Fonda dobila nagradu za životno djelo na festivalu ‘Lumière’ u Lyonu

Sa skoro 81. proljećem, rođena 21. prosinca 1937. u New Yorku, Jane Fonda je u francuskom gradu Lyonu gdje se aktualno odrzava jubilarno, deseto izdanje Festivala Lumière, dobila istoimeno priznanje prestižne manifestacije, za cjelokupnu filmsku karijeru i osobna angažiranja.

Američka zvijezda je druga žena kojoj je dodijeljena ova nagrada, nakon Catherine Deneuve koja ju je dobila dvije godine ranije. Priznaje je uručio poznati reditelj Costa Gavras koji, također, nastavlja svoju brilijantnu karijeru iako je prošle godine proslavio 85 rođendan.

Piše: Džana Mujadžić

Festival je  slavnoj glumici  posvetio poseban program. Fonda koji besprijekorno govori francuski jezik, prisustvovala je projekcijama poznatih filmova koji su je proslavili “Divljim zvijerimaRenéa Claira iz 1964. godine, “Stanley and Iris Martina Ritte, snimljenom 1990. i “Barbarelli” koju je njezin bivši suprug i otac prve kćerke, Roger Vadim, snimio 1968.

Lyonska publika je vidjela i dokumentarno ostvarenje “Jane Fonda u četiri akta” čiji je sadrzaj posvećen  posebnom životu  čuvene umjetnice koja je i dobitnica dva Oscara.

-Jane Fonda istovremeno oživljava klaasicizam i modernitet – izjavio je direktor festivala, Thierry Frémaux ujedno glavni delegat Festivala u Cannesu.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj