BRISEL POSTAJE CENTAR SVIJETA! EU i Azija za slobodnu trgovinu i protiv američkog protekcionizma, Medvedev u ‘prijestolnici EU’ prvi put od aneksije Krima

Evropa i Azija izrazile su podršku slobodnoj trgovini i otvoreno se izjasnile protiv američkog protekcionizma na samitu Evropske unije i Azije, koji je okupio čelnike EU-a, Švajcarske, Norveške i 21 azijske zemlje te Rusije, prenose svjetske agencije.

“Samit pokazuje da su se zemlje Europe i Azije, koje žele svjetsku trgovinu utemeljenu na pravilima, okupile ovdje kako bi izrazile predanost multilateralizmu, što je važan znak”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima, prenosi France Presse.

“Vjerujem da možemo jasno reći da svijet upravo stvara situacije u kojima su svi pobjednici, jasno pokazujući da ono što koristi jednome može koristiti i drugome”, dodala je.

“Ponavljam našu želju da u svim svojim naporima podržimo multilateralne organizacije, posebno Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) koju moramo reformisati zajedno kako bi njena pravila bolje odgovarala novim okolnostima”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Evropljani traže saveznike kako bi se zajedno oduprli napadima predsjednika Trumpa na WTO, čija pravila on smatra previše ograničavajućima.

Krhko primirje EU-SAD

Žele takođe da spase međunarodni sporazum o klimi, iz kojeg je SAD istupio u junu 2017., kao i međunarodni sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu, iz kojeg su se SAD nekoliko mjeseci kasnije takođe povukle.

Evropljani su s Trampom u julu sklopili primirje spriječivši trgovinski rat zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminijuma iz EU-a od 25 odnosno 10 odsto. No ono je krhko. Američki državni sekretar za trgovinu Wilbur Ross rekao je u srijedu u Briselu da je Tramp nezadovoljan Evropom.

Evropljani prebacuju Wašingtonu da ne želi da započne pregovore s EU o sklapanju trgovinskog sporazuma o industrijskim proizvodima, kako je dogovoreno. Zvaničnici Evropske komisije pokušali su, međutim, da smire napetosti.

“Sastao sam se s predsjednikom Trampom u julu i dogovorili smo se da će se neke stvari uraditi”, rekao je Juncker u četvrtak uveče, pre početka samita EU-Azija.

Šefica europske diplomatije Federica Mogherini naglasila je da samit nije zamišljen kao skup protiv SAD-a.

“Mi imamo naš dnevni red. On je jako jasan. On podržava multilateralizam, počevši od sistema Ujedinjenih nacija, djelovanje protiv klimatskih promjena, trgovinu – slobodnu i pravednu – neširenje naoružanja i međunarodne sporazume koji podržavaju svjetsku arhitekturu protiv širenja naoružanja”, kazala je.

Panel za rješavanje sporova

Norveška i EU zatražili su od WTO-a u četvrtak da osnuje stručni panel za rješavanje sporova zbog američkih carina na čelik i aluminijum, smatrajući da su one protivne pravilima WTO-a, rekla je norveška ministrica spoljnih poslova Ine Eriksen Soereide.

Zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova Zhang Jun naglasio je konsenzus između Evrope i Azije u pogledu “nužnosti da se zaštite trgovinske organizacije koje poštuju međunarodne norme i zakone”. Kina je u trgovinskom ratu sa SAD-om i bilježi najniži rast u posljednjih devet godina. 

Trumpova administracija uvela je početkom jula carine na kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara, na šta je Peking odgovorio carinama na američku robu vrednu 100 milijardi dolara. Uz to, EU je pozvao Kinu da dopusti veća strana ulaganja, prenosi Reuters.

Kina to već godinama obećava, no Zapad tvrdi da se malo toga promijenilo i mnogi strahuju da će Peking samo povećati državnu kontrolu nad privredom. Kina ograničava strana ulaganja više nego EU u svim sektorima osim nekretnina, pokazuje  izveštaj konzultantske kuće Rhodium Group.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u četvrtak navečer s kineskim premijerom Li Keqiangom, lobirajući za bolji pristup kineskim sektorima uzgoja pilića, mlečnih proizvoda, lekova, usluga i finansijskih usluga. No nema naznaka da bi se uskoro mogao dogoditi pomak, kazao je jedan francuski zvaničnik.

Novi sporazumi EU sa azijskim zemljama

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, kojemu je to bila prva zvanična posjeta Briselu otkako je Moskva anektirala Krim 2014., rekao je kolegama: “Za ovim stolom sjede čelnici zemalja koji su u potpunosti iskusili elemente tih trgovinskih ratova. A to je, vjerojatno, najtužnija stvar koja se sada događa.”

U završnoj izjavi sastanka ne spominje se poziv da se prekinu državne trgovinske manipulacije, što su evropski dužnosnici željeli. U izjavi se izražava predanost “slobodnoj i otvorenoj trgovini na ravnopravnoj osnovi” i borbi protiv “svih oblika protekcionizma”.

EU je također na margini summita, koji se održava svake dvije godine, potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom. Sporazum se priprema osam godina. Pregovori su završili 2014., ali je sporazum bio poslan na odobrenje Evropskom sudu pravde u svjetlu velikog otpora javnosti sličnim sporazumima sa SAD-om i Kanadom. Sporazum, koji još mora podržati Evropski parlament, trebalo bi da stupi na snagu iduće godine.

EU je u decembru 2017. finalizovao sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom. To će biti prvi trgovinski sporazum s jednom članicom ASEAN-a. EU želi sporazum s ASEAN-om, no pregovori su prekinuti 2009. EU je u međuvremenu dogovorila sporazum o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, koji bi trebalo da stupi na snagu iduće godine, u toku su pregovori s Indonezijom i započeli su razgovori s još tri druge članice ASEAN-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj