ČOVIĆ OTVORIO DUŠU ZA BANJALUČKE ‘NEZAVISNE’: “Imamo poruke da vlast pravimo bez SDA, Dodiku osigurati jedno mjesto u Vladi F BiH”

Odlazeći član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović se u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine osvrnuo na aktuelne društveno-političke teme, prije svega pitanje izbora i provedbe izbornih rezultata, ali i ostalih pitanja kja prate ovaj proces.

 

Da je Komšiću trebalo 300.000 glasova, oni bi mu dali

Na pitanje da li se zaista ciljano išlo na izbor Komšića Čović je kazao:

-Ma, apsolutno. Ja uopće neću spominjati g. Komšića. On je samo mali alat u rukama politike, i to je tako bilo i korišteno kroz povijest kad su našli nekog tko će glumiti predstavnika jednom narodu. Nešto slično se i sad dešava. S tim da je on sada i nelegalan i neligitiman jer je Ustavni sud BiH jasno kazao da je konstitutivnost naroda natkriljujuće načelo, da narodi moraju biti jednakopravni i da vitalni interesi naroda moraju biti zaštićeni. Ovo što se dogodilo je u konačnici loše i za bošnjački narod. A morat će se kazati i koje su bile politike koje su plaćale Komšiću kampanju.

Na pitanje novinara da ih imenuje, Čović je rekao:

-Naravno, SDA je to neskriveno radio. Imali su dva fronta. S jednim su išli prema nekim hrvatskim strankama, drugim su išli prema Komšiću. Da je Komšiću trebalo 300.000 glasova, on bi toliko dobio. Davani su vrlo jasni naputci kako dijeliti glasove unutar jedne kuće, obitelji itd.

Formiranje vlasti bez SDA?

Razgovor je nastavljen o temema formiranja vlasti gdje je istaknuto kako se na državnom nivou vlast može formirati u Predstavničkom domu PS BiH, dok je u F BihH složenija situacija zbog odluka Ustavnog suda, ali i zbog činjenice da HDZ uslovljava koalicije izmjenama izbornog zakona.

Da li ćete moći naći partnera među Bošnjacima bez SDA, glasilo je pitanje novinara NN-a:

-Već imate mnoštvo poruka, a neću radi korektnosti, govoriti o mogućim političkim partnerima. Ovo malo prije sam rekao jer smo s predstavnicima SNSD-a razgovarali ovih dana i dogovorili naš odnos. Sve što će se dalje događati zavisi od razgovora o principima koje sam malo prije pomenuo. Tada možemo biti partneri da radimo na Reformskoj agendi i ostalim pitanjima.

Dakle, ključni su potezi bošnjačkih partija?

-Primarno, da, mora se između sebe dogovoriti, i imati legitimnost, kao što imamo g. Dodik i ja. Ti ljudi onda moraju razumijeti da dosadašnji pristup građenja unitarne i jednonacionalne države ne može proći. I sve te zablude moraju naći svoje mjesto kad se poslože stvari oko Izbornog zakona, i Dejton mora postati osnova našeg promišljanja.

Dodikov SNSD ulazi u Federalnu vladu?

-Mi ćemo vjerujem vrlo brzo imati vrlo sadržajan razgovor između dvije političke opcije. Tu bi bile prisutne čitave stranke u Predsjedništvu ili jedan sažetak Predsjedništva da se dogovorimo oko strategije budućnosti.

Jedna od mogućnosti je da mi u RS imamo ministra, što je i realizirano do sada, a trebalo je realizirati mjesto u FBiH i tu smo spriječeni, jer smo imali predstavnike Saveza za promjene na razini BiH i onda su oni uvjetovali svoje partnere da ne smiju Dodiku dati ništa, i onda smo ostali zakinuti i ja sam se Dodiku tu ispričao.

Ovaj put, što se mene tiče, to je apsolutno prihvatljivo.

Mi smo već dobili jedinstven odgovor iz pet kantona

Odgovarajući na pitanje o mogućoj unifikaciji kantona sa hrvatskom većinom, Čović je kazao:

-Mi danas već imamo jasan odgovor koji je dobio potencijalni član Predsjedništva iz pet županija i svih gradova i svih općina gdje žive Hrvati. I sad će dobiti odgovor i institucija hrvatskog naroda. I što će sada dobiti, kad se obrati klubu hrvatskog naroda oko zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kad mu klub kaže ‘vi niste naš predsjednik’, a dodao je i ovo:

– Mi smo danas sasvim dovoljno integrirani da možemo slati jasne poruke. Zato sam ja i rekao da imamo Hrvatski narodni sabor, jer kad nemate druge mehanizme, morate se znati zaštititi. Snaga koju smo dobili je i iz Hrvatske i iz svih institucija Hrvata diljem svijeta. Tisuće brzojava dobio sam za ovakav izborni rezultat, koji je veličanstven, bez obzira na sve. Imamo dovoljno da možemo reći da ovako ne može, i da je ovo prevršilo svaku mjeru.

 

(Global CIR/NN)

 

Komentiraj