ODNOSI S KINOM DODATNO BI SE MOGLI ZAKOMPLIKOVATI: Dva američka razarača ušla u Tajvanski tjesnac

Dva američka razarača ušla su u ponedjeljak u Tajvanski tjesnac koji Kinu dijeli od Tajvana, u času kada su Peking i Washington u zategnutim odnosima, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning.

USS Curtis Wilbur i USS Antietam su “obavili rutinski prolaz” kroz taj pomorski tjesnac širok 180 km, dodao je pukovnik Manning na tiskovnoj konferenciji.

Prolaz međunarodnim vodama u smjeru sjeveroistoka “potvrda je opredjeljenja Sjedinjenih Država za slobodan i otvoren Indijsko-pacifički prostor”, dodao je.

Napetosti između SAD-a i Kine

Ovo je drugi put u tri mjeseca da američki ratni brodovi “prolaze” Tajvanskim tjesnacem, u času kada pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, gdje Washington redovito izvodi takozvane operacije “slobodne plovidbe”, potiču napetost između Kine i SAD-a.

Washington je 1979. prekinuo diplomatske veze s Taipejem i priznao Peking, ali je i dalje najmoćniji saveznik otoka i njegov glavni dobavljač oružja. SAD je nedavno odobrio licenciju za prodaju podvodne tehnologije Tajvanu.

Peking je nedavno održao niz vojnih vježba, a u travnju i vježbu s bojnim streljivom u Tajvanskom tjesnacu, izrazivši spremnost da se obračuna s tajvanskim “separatističkim snagama”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj