POZNATI UMJETNIK SVOJ DAR DUGUJE POREMEĆAJU: Leonardo da Vinci patio od strabizma?

Leonardo da Vinci možda je patio od strabizma, poremećaja pokretljivosti očiju, što je pridonijelo njegovom osjećaju za perspektivu, povećalo mu vidno polje i percepciju dubine, kažu britanski znanstvenici. 

Rezultat slika za leonardo da vinci

Studija koju je vodio Christopher Tyler s londonskog sveučilišta usredotočila se na šest portreta i autoportreta talijanskoga renesansnog majstora – dvije slike, dvije skulpture i dva crteža.

Oči likova vidljivih na tim djelima pokazuju “egzotropni oblik strabizma s kutom od 10,3 stupnja”. Posebno je to dobro vidljivo na slikama “Salvator Mundi”, “Sveti Ivan Krstitelj” i na slavnome crtežu “Vitruvijev čovjek”. 

Strabizam je poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju kod kojega oči nemaju zajednički smjer gledanja. Egzotropno je prema van (od srednje linije, lateralno), a ezotropno je prema unutra (prema nosu, medijalno).

Ljudi sa strabizmom često imaju monokularni umjesto binokularnog vida, što znači da oba oka koriste odvojeno, a to povećava vidno polje i percepciju dubine. 

“Postojanje egzotropije moglo je pridonijeti Da Vincijevoj iznimnoj sposobnosti da prikaže prostor na ravnome platnu”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu JAMA Ophthalmology.

“Smatra se da je nekoliko velikih umjetnika, od Rembrandta i Degasa do Picassa, imalo strabizam. Izgleda da je i Da Vinci među njima”, kazao je Tyler.

“Taj je poremećaj za slikara zapravo ‘zgodan’ jer mu gledanje svijeta jednim okom omogućuje izravnu usporedbu s ravnim objektom koji slika”, rekao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj