SAD BILJEŽE PORAST HAPŠENJA MIGRANTSKIH PORODICA: Tramp najavio rezanje milijunske pomoći

Američki su agenti u rujnu uhitili skoro 17.000 članova obitelji koji su pokušali ilegalno prijeći granicu SAD-a s Meksikom, što je povećanje od 31 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema službenim statistikama objavljenim u utorak.

U obraćanju novinarima u utorak dužnosnici Trumpove administracije su upozorili na povećanje broja migrantskih obitelji kao dokaz “granične krize” jer je te skupine imigrantskim službenicima teže privesti i deportirati zbog zaštite koju američki zakon pruža djeci migranata.

Promjena sastava migranata

Administracija predsjednika Donalda Trumpa upozorila je na promjenu sastava migranata koji pokušavaju prijeći u Sjedinjene Države od najvećim dijelom odraslih pojedinaca prema djeci i obiteljima koji se kreću zajedno.

Oko 40 posto uhićenih u fiskalnoj 2017. i 2018. su bila djeca bez pratnje ili obitelji s djecom u usporedbi s 10 posto u 2012., prema nestranačkom Institutu za migracijsku politiku.

Prema brojkama objavljenim u utorak, američki granični službenici uhitili su ukupno skoro 397.000 ljudi na južnoj granici u fiskalnoj 2018. koja je završila 30. rujna, što je veliko povećanje u odnosu na 304.000 uhićenih u 2017. ali uglavnom u skladu s trendovima uhićenja migranata na američkoj južnoj granici tijekom zadnjeg desetljeća.

Trampovo obećanje

Uhićenja na granici opala su u prvim mjesecima nakon što je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. ali su se obnovila tijekom zadnje godine. Stručnjaci vjeruju da je Trumpova protuimigrantska retorika odvratila potencijalne migrante od prelaska granice u prvim mjesecima njegova predsjedništva.

Trump je obećao početi s rezanjem milijuna dolara pomoći Središnjoj Americi zbog karavane od nekoliko tisuća uglavnom honduraških migranata koji bježe od siromaštva u svojoj zemlji.

 

Komentiraj