DA LI JE NIKŠIĆ ‘PREDAO’ SDP RADONČIĆU?! Narod želi sa SDA, a SDP ne želi ni sa SDA, ni sa narodom!

Nastavljaju se postizborne igre oko formiranja vlasti na svim nivoima u BiH. Prvobitni stav kako nijedna od partija koja je prešla cenzus ne želi u koaliciju sa SDA, pobjednikom netom okončanih izbora,  ozbiljno  komplikuje situaciju te potencijalni koalicioni partneri panično prave sve više kombinacija i kompromisa ne bi li uspjeli sklepati bilo kakvu koaliciju na bilo kojem nivou. 

Jednostavno, situacija je postala takva da se više ne zna ko kome i šta radi iza leđa i ko ima više rezervnih planova od koga. Za to vrijeme SDA, kao pobjednička stranka,  nudi  mogućnost formiranja većine prije svega SDP-u, što bi bila koalicija bazirana na jasnom programu i stabilnoj matematici, a koja ima i pozitivan historijski bekgraund, jer su ove dvije stranke u najtežim danima agresije stajale rame uz rame braneći vrijednosti antifašizma na kojima je utemeljena ova država.

Umjesto na ‘programu’, ‘sarajevska koalicija’ zapela na mandataru?

Kada govorimo o Kantonu Sarajevu, situacija je dosta složena. Prvo su protekle sedmice, a i u nekoliko navrata ove sedmice, razgovarali predstavnici ljevice ili tzv. građanskog bloka koji čine SDP, Naša stranka i DF. Oni su načelno dogovorili zajednički nastup u KS čime su osigurali  12 ruku u kantonalnoj skupštini. Međutim, ono gdje su zapeli, prema pisanju sarajevskih medija, jeste mogući budući mandatar Vlade.

SDP je kolegijalno sa svoje strane navodno ponudio da to bude kandidat NS-a, zbog činjenice da je ta stranka i osvojila najviše pojedinačnih mandata unutar bloka, dok sa druge strane gradom kolaju priče kako je predsjednik NS-a Predrag Kojović već ugovorio da to mjestu pripadne NiP-u, odnosno Elmedinu Konakoviću. Sa druge strane taj izbor nimalo ne odgovara DF-u iz više razloga, pa je čini se ‘kantonalna programska koalicija’ ustvari zapela na banalnom pitanju mandatara, a ne na ‘programu’ kojeg spominju.

Šef pregovaračkog tima Demokratske fronte (DF) za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas novinarima da premijerska pozicija u tom kantonu treba pripasti Našoj stranci (NS), jer su osvojili najviše glasova u lijevo orijentiranom bloku. Podsjetio je su šefovi pregovaračkih timova DF-a, NS-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na sastanku održanom 19. oktobra potvrdili opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.

”Ali, ukoliko u novoj vladi budu predstavnici Naroda i Pravde (NiP), DF će podržati formiranje nove vlade, ali mi nećemo učestvovati u tome, jer su naši stavovi vrlo jasni, a to je da ne želimo koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA), ali ni sa njihovim ‘derivatima”,  poručio je Dunović.

Formiranjem zajedničkog bloka, tri građanske opcije bacile su NiP na treće mjesto po broju ruku, pa je Konaković zajedno sa predsjednikom NBL-a Ibrahimom Hadžibajrićem otrčao do ‘uvrnutog tornja’ gdje je zamolio za pomoć dojučerašnjeg ljutog suparnika Fahrudina Radončića. Prema pisanju medija, Radončić je navodno obećao podržati ‘blok centra’ NiP-a i NBL-a, ne mareći za bilo kakve uslove ili pozicije.

Nikšić kao Radončićev spasitelj

Fotelje u ‘uvrnutom tornju’ se još nisu pošteno ni ohladile, a u njih je uskočio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je od Radončića tražio isto ono što je ranije od njega tražio Konaković. Radončić je navodno to isto obećao i Nikšiću, gdje su oba stranačka predsjednika naglasila kako ne žele u koaliciju sa SDA. Tako su i Konaković i Nikšić, želeći izbjeći implementaciju izborne volje građana , postali  igračke u rukama SBB-a, koji se smatra najvećim gubitnikom ovogodišinjih općih izbora.

Inače, odgovornost za ovako konfuznu situaciju na bh. političkoj sceni prije svega leži na drugoj stranci po broju glasova u FBiH SDP-u. Iako se iz vrha pobjedničke SDA već od objave prvih preliminarnih rezultata mogu čuti pomirljivi tonovi koji pozivaju na razumsko ponašanje i uzimanje u obzir interesa i političke volje građana izražene na izborima, SDP  ih uporno ignoriše otvarajući tako prostor za destabilizaciju Federacije BiH, koja može odgovarati samo osovini Dodik –Čović koja je već odavno najavila zajednički nastup. U RS-u se međutim može nazrijeti i moguća koalicija SNSD-a i SDS-a na državnom nivou što je dodatna opasnost za državu i rascjepkane probosanske snage.

Nermin Nikšić je jednostavno upao u zamku tzv. ‘anti-SDA’ diskursa koji je očigledno nametnut sa strane i ima za cilj izigrati volju značajnog dijela naroda koji je svojim glasovima osigurao pobjedu SDA. Moglo bi se jednostavno kazati kako narod želi sa SDA, a SDP ne želi ni sa SDA ni sa narodom. Ako Nikšiću prepolovljeni Radončićev rezultat nije dovoljan razlog da odustane od saradnje sa SBB-om, onda je svaka druga priča o mogućem usponu ljevice suvišna, budući da građani zasigurno nisu dali povjerenje SDP-u da se po kojekakvim buđacima smuca sa bh. političkom sićom, već su im dali glas misleći da imaju dovoljno državničke svijesti i političkog potencijala da oforme jaku probosansku koaliciju. Ovako kako je Nikšić krenuo, odlično je za SBB, ali katastrofalno pogubno po SDP.

Novi izbori su već 2020. godine

SDP jednostavno već godinama stagnira ili nazaduje i to je dugoročno gledano šteta za BiH. Koliko će ovaj politički avanturizam koštati nekada moćnu i uglednu partiju saznat ćemo već na izborima 2020. godine. Tada će se vjerovatno ugasiti i neke ‘sarajevske stranke’ poput NiP-a , budući da su neprincipijelnim dogovorima sa Našom strankom izigrale povjerenje ‘muslimanskih glasača’, koji  sigurno za ‘hadžiju’ nisu glasali da bi se borio protiv vjeronauke u školama ili pak za uvođenje tzv. ‘b/h/s jezika’.

Bilo kako bilo, SDP još uvijek ima vremena da se urazumi i pristupi koliciji sa SDA na svim nivoima, što bi bilo najpoštenije prema građanima koji su svoju izbornu volju slobodno iskazali 7. oktobra.

 

 

(Global CIR/Amel Jašarević)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Bolje bi im bilo da odmah ugase SDP nego da sade tikve sa SDA. Narod nije dao podršku SDA u, nego uhljebi. A SDA ce se raspasti istog trena kad siđe sa POZICIJE 2000 direktora u FBiH. Biće prelaznih dresova. Treba SDA u opoziciju ako ni zbog ceg, onda da se promjeni CIK i nacin brojanja glasova. Na ovim izborima su presudili BROJAČI.

    Reply

Komentiraj