ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra Hrvatsku kineskim igračem u EU

Utjecajni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Europi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most. 

FAZ ističe da Kina na ovaj način stvara ovisnost određenih istočnoevropskih zemalja o njoj, ali da Evropska unija nema odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

Njemački list piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atine, Praga i Zagreba ima značajan utjecaj” te da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine.

Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Evropske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa komšijama, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj – u kojoj je vlasnik luke u Pireju – i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja financira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

– Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobijedio na konkursu za izgradnju mosta, iako se ona financira evropskim sredstvima je novost – konstatira njemački list.

– U Briselu raste zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Kine – piše FAZ i dodaje: – Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.

List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji je izjavio kako Kina namjerava “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad.

 

(Global CIR/Index/Agencije)

  1. […] ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra Hrvatsku kineskim igračem u EU […]

Komentiraj