ODRŽANI JOŠ JEDNI POKRAJINSKI IZBORI U NJEMAČKOJ: Uprkos padu popularnosti, koalicija okupljena oko CDU može ponovo formirati vlast u Hessenu

Na izborima u saveznoj pokrajini Hessen demokršćani i socijaldemokrati su isto kao i prije dva tjedna u Bavarskoj, prema prvim neslužbenim, dobili dosta manje glasova nego na prethodnim izborima, ali im postizborna matematika i dalje ide na ruku.

Kršćansko-demokratska unije (CDU) je osvojila 27,9 posto glasova što je deset posto manje nego na posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 19,9 posto također osvjila 10 posto manje nego na posljednjim izborima u Hessenu.

Stranka Zeleni je prema prvim izlaznim anketama osvojila 19,5 posto glasova što je najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 12 posto. Liberalna stranka (FDP) 7,5 te stranka Ljevica 6,6.

Ako se zadrže ove vrijednosti sadašnja demokršćansko-zelena koalicija na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) bi mogla zadržati vlast uz minimalnu prednost u parlamantu u Wiesbadenu.

Infografik Landtagswahlen Hessen 2018 EN (.)

 

Kadrovske promjene unutar SPD-a

CDU je najviše glasova izgubio u smjeru zelenog tabora, a ne AfD-a kako se očekivalo i uoči izbora u Bavarskoj.

Predsjednica SPD-a Andrea Nahles rekla je u prvoj reakciji da će ovi izbori “imati posljedica” i na saveznu vladu koja je, kako je rekla “u lošem stanju”. Ona je najvila kadrovske promjene unutar SPD-a a isto, kako je rekla, očekuje i od koalicijskog partnera Unije CDU/CSU.

“To je potrebno kako bi vlada mogla normalno funkcionirati”, rekla je Nahles koja je za ishod u Hessenu u loš rezultat SPD-a optužila loš rad savezne vlade. Ona je ujedno najavila kako će na “poluvremenu” rada vlade, dakle na proljeće 2020. SPD odlučiti hoće li ostati u vladi ili ne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon izbora u Bavarskoj priznala da su lošim rezultatima pridonijele i nesuglasice na razini savezne vlade koja se od samog početka djelovanja nalazi u unutarnjim sukobima a to se posebice odnosi na sukobe unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.

CDU najjača stranka u parlamentu

Čelnici CDU-a su usprkos priznanju velikih gubitaka uspjeli izvući nešto pozitivno iz ovih izbora. Premijer Hessena i glavni kandidat CDU-a, Bouffier, ocijenio je ishod ovih izbora kao uspjeh. „Htjeli smo biti jasno najjača stranka u parlamentu i postići to da se ne može formirati vlada bez CDU-a. Uspjeli smo i jedno i drugo“, rekao je Bouffier u Wiesbadenu.

Glavna tajnica CDU-a, Anegret Kramp-Karrenbauer, priznala je bolne gubitke svoje stranke. Međutim, kako je rekla, postignut je veliki cilj  – da se spriječi crveno-crveno-zelena vlast dakle SPD, Ljevica i Zeleni. Stranci je također uspjelo „nastaviti uspješan rad crno-zelene vlade pod vodstvom premijera Bouffiera”, rekla je Kramp-Karrenbauer u svojoj prvoj reakciji na izbore u Hessenu.

Šefica Zelenih Analena Baerbock je oduševljena rezultatima svoje partije. „Hesen nikad nije bio ovako zelen“, rekla je ona. Zeleni su upravo i u Hesenu pokazali da su stranka koja pruža odgovore, a ne stranka koja izaziva probleme.

AfD u svim pokrajinskim parlamentima

Glavni kandidat SPD-a Thorsten Schäfer-Gümbel priznao je težak poraz svoje stranke. Ovo je „teška i gorka večer“ za SPD u Hessenu, rekao je on pred svojim biračima u Wiesbadenu. SPD je ostvario najgori rezultat od 1946. godine.

Predsjednik AfD-a kojem je nakon ulaska u hesenski parlament pošao za rukom ulazak u pokrajinske parlamente u svih 16 pokrajina, je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatom. „Ulaskom u parlament u Wiesbadenu s dvoznamenkastim rezultatom smo ostvarili što smo htjeli“, rekao je Meuthen.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj