(VIDEO) DOK NATO IZVODI VOJNE VJEŽBE: Rusi planiraju testirati projektile duž norveške obale

Ruska ratna mornarica planira ovaj tjedan testirati projektile u međunarodnim vodama duž norveške obale, objavili su norveški dužnosnici u ponedjeljak dok NATO izvodi jednu od najvećih vojnih vježbi još od Hladnog rata u skandinavskim zemljama. 

Glasnogovornik tvrtke Avinor koja upravlja norveškim zračnim lukama i navigacijskim zračnim sustavom, rekao je da je Rusija obavijestila tvrtku tzv. NOTAM porukom o mogućim opasnostima u zračnim linijama.

“To je rutinska obavijest upućena pilotima da izbjegnu ovo područje”, rekao je glasnogovornik Avinora Erik Lodding javnom servisu NRK.

“Nema ničeg dramatičnog u vezi testiranja projektila”

Testiranje projektila će se održati od četvrtka do subote, zapadno od otočnih gradova Kristiansund, Molde i Alesund.

“Nema ničeg dramatičnog u vezi testiranja projektila. Obaviješteni smo oko toga te ćemo pratiti ruske vojne vježbe”, izjavio je norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen za NRK.

Avinor i ministar obrane tvrde da su u petak obavijestili državne vlasti o vojnim vježbama.

Vježbe koje izvodi NATO, poznate kao Trident Juncture, započele su prošli tjedan i nastavit će se kako je i predviđeno. Vježbe uključuju oko 50.000 vojnika, 10.000 vojnih vozila i više od 300 zrakoplova i brodova. Cilj vježbe je provjera međusobnu usklađenost međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 – NRF19).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj