NAKON VJENČANJA SA ČEHINJOM IVANOM ZELNIČKOVOM: Čehoslovačka tajna policija napravila dosje o Trumpu davne 1978. godine

Tajna policija komunističke Čehoslovačke napravila je dosje o današnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu nakon njegova vjenčanja s Čehinjom Ivanom Zelničkovom, piše u ponedjeljak praški tjednik Respekt.

Donald Trump with his parents Mary and Fred Trump 1994 © Barry Talesnick/Retna, Ltd. USA

“Da, Trumpovi su bili u našem fokusu interesa”, rekao je za tjednik Vlastimil Danek, bivši područni šef StB-a [državne sigurnosne službe] u Gottwaldovu, današnjem Zlinu, rodnom gradu Ivane Trump.

“Znali smo da je Trump bio utjecajan. Nije skrivao da jednom želi biti predsjednik. Htjeli smo doznati više o njemu”, dodao je.

Počeo razmišljati o kandidaturi 1986.

StB je 1978. prvo otvorio dosje o Ivani Zelničkovoj, a zatim ga dopunio informacijama o njezinu suprugu, piše Respekt koji je taj napis objavio u suradnji s britanskim listom The Guardian.

Ivana Zelničkova, bivša skijašica i manekenka koja je poslije postala poslovna žena, 1977. se udala za Trumpa s kojim je dobila troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica, prenosi Hina.

Trump je, navodi se u dosjeu, počeo razmišljati o predsjedničkoj kandidaturi 1986. godine, ali je odustao od te zamisli jer je mislio da je premlad. Tada je imao 41 godinu.

“Svojom kandidaturom želi biti iznimka u američkoj povijesti. Želi se kandidirati kao politički  neovisna osoba. Nije član ni Demokratske ni Republikanske stranke, premda ga obje žele za sebe”, navodi se u bilješci dosjea.

‘Siguran u pobjedu’

“Premda se čini nestvarno, Donald Trump je siguran u pobjedu”.

Komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj propao je 1989. u takozvanoj Baršunastoj revoluciji koju je predvodio Vaclav Havel.

StB koji je tijesno surađivao sa sovjetskim službama raspušten je 1990. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj