OPTUŽIO IH DA IZMIŠLJAJU SLUČAJEVE I MUČE LJUDE: Tinejdžer Mikhail Zhlobitsky aktivirao bombu u uredu ruske sigurnosne službe FSB-a

Muškarac koji se jutros raznio u eksploziji na ulazu Direktorata za region Arhangelska ruske Federalne službe bezbjednosti je tinejdžer, 17-ogodišnji stanovnik Arhangelska.

Kada je naprava eksplodirala ranjena su tri zaposlenika FSB-a. Tinejdžer je bombu aktivirao unutar zgrade oko devet sati ujutro po lokalnom vremenu, a eksplozija je na zgradi prouzrokovala veliku štetu, javlja BBC.

Nedugo nakon aktiviranja bombe objavljen je snimak s nadzornih kamera, koji pokazuje počinitelja, kao i poruka koju je navodno on napisao na društvenim mrežama prije napada.

Iako još uvijek nije potvrđeno da je on napisao poruku, na njoj se tvrdi da FSB izmišlja slučajeve i muči ljude.

Ruska služba za istraživanje terorizma objavila je ubrzo nakon napada kako ga je počinio 17-godišnjak. On je iz ruksaka izvadio neidentifikovanu napravu, koja mu je eksplodirala u rukama. Mediji su ga identifikovali kao Mikhaila Zhlobitskog. Njegova baka je za BBC Russia izjavila kako ne razumije zašto je to napravio.

– Nije pio ni pušio, a ni psovao. Uvijek ide u školu. Nemam pojma što se dogodilo – rekla je.

Kako javlja BBC, nedugo prije eksplozije u uredu FSB-a jedan korisnik pod imenom “Valeryan Panov” je na aplikaciji Telegram poručio kako će aktivirati bombu u uredima FSB-a, ali i kako ima spravu koju je potrebno ručno aktivirati te kako će i on najvjerojatnije umrijeti u napadu.

Nije jasno ko je to napisao, a u međuvremenu je objava izbrisana.

Ali, screenshot s telegrama pokazuju da je isti korisnik u septembru objavio detaljna uputstva kako proizvesti eksplozivne naprave. Nekoliko sedmica poslije raspravljao je o pucnjavi na univerzitetu na Krimu. Napadač je u medijima identificikovan kao Mikhail Zhlobitsky, a objavljena je i njegova studentska iskaznica. Kako javlja BBC, kada se usporedi snimak s nadzorne kamere i fotografija s iskaznice, čini se da se radi o istoj osobi.

Rusija je incident proglasila terorističkim napadom, a guverner Igor Orlov je rekao da su lokalne vlasti u gradu Arkhangelsku, u kojem je došlo do eksplozije, poduzele mjere za osiguranje javnih zgrada.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj