POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV DUDAKOVIĆA: Tužilaštvo BiH zatražilo strožije mjere zabrane, advokati negoduju!

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije RBiH, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga 5. korpusa Armije BiH, zajedno sa pridodatim jedinicama 7. korpusa Armije BiH i pridodatim jedinicama MUP-a RBiH koje su bile pretpočinjene 5. korpusu Armije BiH, a koji napad je trajao od 13. septembra 1995. godine do polovine novembra 1995. godine, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti koje je živjelo na teritoriji općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnici tih snaga svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom i ciljem da se sa teritorija tih općina, trajno uklonili cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti koje je tu živjelo.

U saopćenju Suda BiH se dalje navodi da optuženi vršili njihov progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi (zajednički zločinački cilj), pa su radi realizacije ovog cilja počinili namjerno višestruko lišenje života civila srpske nacionalnosti koje je na tom području živjelo, uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine koje nije opravdano vojnom nuždom, uništili i razorili pravoslavne manastire, crkve i hramove.

Optuženi su osumnjičeni da su počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti, a optuženi Atif Dudaković i za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH je podigao optužnicu protiv:

– Atif Dudaković, u svojstvu komandanta 5. korpusa Armije BiH i komadant i rukovodilac vojne operacije „Sana 95“,
– Ekrem Dedić, u svojstvu pomoćnika komandanta za logistiku 5. bataljona Vojne policije 5. korpusa Armije BiH,
– Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, u svojstvu vojnog policajca 5. bataljona Vojne policije 5. korpusa Armije BiH,
– Redžep Zlojić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić u svojstvu pripadnika 510. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Samir Solaković u svojstvu pripadnika 501. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Fatmir Muratović, u svojstvu komandanta 2. bataljona 506. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Muharem Alešević, u svojstvu pripadnika 2. bataljona 506. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Husein Balagić u svojstvu pomoćnika komadanta za obavještajne poslove 510. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Ibrahim Nadarević u svojstvu komandanta 517. brigade 5. korpusa Armije BiH,
– Said Mujić u svojstvu pomoćnika načelnika Štaba za operativno – nastavne poslove 517. brigade 5. korpusa Armije BiH.

Određivanje  dodatnih mjera zabrane Atifu Dudakoviću

U Sudu BiH održano je ročište o produženju postojećih i određivanju dodatnih mjera zabrane Atifu Dudakoviću i 16 drugih pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, optuženih za zločin protiv čovječnosti, a raspravljano je o prijedlogu mjera zabrane, odnosno o produženju ranije određenih mjera zabrane.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Dudakoviću i ostalima produže mjere zabrane sastajanja s određenim osobama, zabrani kontakt sa svjedocima, čak i preko posrednika, zabrani približavanje svjedocima na 100 metara, kao i kontakt s medijima i javna obraćanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj