POSLJEDNJA PUKOTINA SLOBODNOG PROMIŠLJANJA! Nesvakidašnja izložba u Beogradu: “Umjetnost u doba klasnog rata”

“Umjetnost u doba klasnog rata”  nesvakidašnja je izložba koja će se održati u Ostavinskoj galeriji u Beogradu  od  09.11. do 15.11. 2018. godine. Prema riječima organizatora, ova izložba ‘mapira odnos kritičke umjetnosti mladih i autsajderskih umjetnika prema društvenoj stvarnosti kroz mnogostrukost njihovih izraza, koji se kreću od bilježenja, preko komentarisanja, do konfrontiranja vladajućih ideologija’. 

Iako klasni ratovi nikada nisu bili vođeni isključivo ekonomskim i političkim sredstvima, već uvijek uz manju ili veću količinu borbe za hegemoniju kroz instrumentalizaciju kulture, uključujući tu i visoku kulturu, kontradiktornost umjetničkog polja je ta što je ono ujedno i jedna od posljednjih pukotina u društvenim sistemima u kojoj je moguće slobodno promišljati okruženje i praktikovati egalitarn(ij)e modele rada.

Izložba “Umjetnost u doba klasnog rata” mapira odnos kritičke umjetnosti mladih i autsajderskih umjetnika/ca prema društvenoj stvarnosti kroz mnogostrukost njihovih izraza koji se kreću od bilježenja, preko komentarisanja, do konfrontiranja vladajućih ideologija. Postavka se bavi društvenim problemima poput klasne nejednakosti, patrijarhata, transfobije, razaranja prirode, ratova rasizma, političkog ekstremizma, raspada demokratije i problema mladih ukazujući na njihovu međusobnu uvezanost, ali i izvjesnu samostalnost svake od njih preispitujući mogućnosti stvaranja složenije vizije jednakosti i zajedničke borbe.

Kustoski kolektiv je formiran otvorenim pozivom svim studentima/kinjama historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu koji su uključeni/e u rad na izložbi bez bilo kakve selekcije. Nezanemarljiv broj studenata koji su se javili govori o potrebi mladih da rade svoj posao, međutim oni iz različitih razloga ne dobijaju prilike. Shodno temi izložbe, kolektiv se obratio umjetnicima/ama koji su u sličnim pozicijama koje im ne omogućavaju kontinuirani rad i koji se u svom stvaralaštvu bave nekim od strukturnih uzroka tih poteškoća. No, cilj nije samo detektovanje problema, već i kreiranje prilika za dalje nezavisno stvaranje i pisanje o umjetnosti kroz zajednički rad, stoji u saopćenju.

Na izložbi učestvuju: NEpraktične žeNE, Aleksandar Denić, Nemanja Nikolić, Aleksa Vitorović, Nikita Živanović, Milica Bilanović, Lazar Zagrađanin, Kristina Janjić, Tijana Petrović, Jovana Radić, Ines Zlatković

Kustoski kolektiv: Zorana Stojanović, Lav Mrenović, Sara Vuković, Isidora Dragičević, Bojana Rakonjac, Sonja Glišić, Miroslav Ćuk, Milan Veselinović, Dunja Petković

Vizuelni identitet i dizajn publikacije: Miloš Nikolić

Izložba je nastala kao rezultat zajedničkog rada mladih historičara/ki umjetnosti i mladih i neafimisanih umjetnika/ca.

Otvaranje izložbe: petak, 09. novembar 2018. u 19h, Ostavinska galerija (Kraljevića Marka 8, Beograd)

Program za vrijeme trajanja izložbe:

Subota, 10. novembar 2018. u 19h vođenje kustoskog kolektiva i umjetnika/ca kroz izložbu

Ponedjeljak, 12. novembar 2018. u 19h razgovor “Kome služe naše kulturne institucije?”

Utorak, 13. novembar 2018. u 19h razgovor “O položaju novih aktera u kulturnoj sceni”

Srijeda, 14. novembar 2018. u 19h razgovor “Koliki je potencijal angažovanog rada u kulturi?”

Četvrtak, 15. novembar 2018. u 19h vođenje kustoskog kolektiva i umjetnika/ca kroz izložbu.

 

 

(Global CIR)

 

Komentiraj