POZVAO NA RAZUM I OTPOR! Macron “zaprepašten” sličnošću sadašnje situacije u Europi i one u 1930-im godinama prošlog stoljeća

Emmanuel Macron je u razgovoru za francuski dnevni list rekao da je “zaprepašten” sličnošću sadašnje situacije u Europi i one u 1930-im, pozivajući na “razum” i na “otpor”.

Zaprepašten sam sličnošću između vremena u kojemu živimo i razdoblja između dvaju ratova”, rekao je francuski predsjednik u razgovoru za Ouest-France, na rubu posjeta izložbi posvećenoj Georgesu Clemenceauu, francuskom predsjedniku s početka 20. stoljeća.

“Vidimo da se u Europi podijeljenoj zbog straha, zatvaranja u nacionalizam i posljedica gospodarske krize, gotovo sustavno opet javlja sve ono što je obilježavalo život Europe od završetka Prvog svjetskog rata do krize 1929.”, ocijenio je predsjednik Macron u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici lista.

“Moramo to imati na umu, biti razumni i znati kako se tome oduprijeti (…) s demokratskom i s republikanskom odlučnošću”, istaknuo je.

Francuski predsjednik se priprema za proslavu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata posjetom mjestima velikih bitaka na sjeveru i na istoku Francuske koji počinje u nedjelju i završava za tjedan dana. Velika proslava obljetnice održat će se kod Slavoluka pobjede u Parizu, u nazočnosti stotinjak svjetskih čelnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj