SDP UBLAŽIO RETORIKU! Nikšić: Sigurno je da će doći do sastanka sa Izetbegovićem

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da su izmjene Izbornog zakona BiH uslov za uspostavljanje vlasti. Na ovakav Čovićev stav do sada su reagovali Amabasada SAD u BiH kao i OHR. O svemu je večeras u Danu uživo govorio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Kada je Dragan Čović rekao da je uslov za priču o konstituisanju vlasti s njima usvajanje izbornog zakona na način na koji to HDZ želi, ja sam onda vrlo jasno rekao da nas onda ne trebaju ni zvati ni pokušavati sa nama pričati. Mi smo spremni biti dio rješenja, učestvovati u donošenju Izbornog zakona koji će riješiti one diskrimancije koje imamo i koje je utvrdio sud u Strazburu. Ne pada nam na pamet da budemo dio priče i da pomažemo, da donosimo zakon onako kako to HDZ želi, a koji će uvesti nove diksriminatorne odredbe u Izborni zakon BiH”, kazao je Nikšić za N1.

Kako je kazao, saradnja SDP-a sa bilo kim u formiranju vlasti je uslovljenja programom.

“SDP da bi bilo s kim razgovarao o konsituiranju vlasti osnov je program, da se dogovorimo šta je to što bi vlada radila. Na nivou kantonalnih ogranizacija mislim da su utvrdil iprincipe i da se sada radi na konkretnom programu. Plan je da se taj program do kraja sedmice završi i da se dogovore sastanci sa ljudima koji nisu dio ovog bloka. Da se održe sjednice sa SBB-om, Narodom i pravdom, da vidimo kakvo je njihovo opredjeljenje i da li žele nešto da dopune”, poručio je Nikšić.

Na upit da li je istina da DF ne želi u koaliciju sa NiP-om, Nikšić je kazao da se nekorektno i neopravdano ušlo u tu priču, te da ne želi tumačiti stavove drugih.

“Vlo jasno je gospodin Konaković rekao da ne insistira na tome da bude premijer kantonalne vlade. Da li će on biti sutra kandidat, i da li ćemo se dogovoriti, to je nešto drugo. Nismo još ni blizu dobacili do toga da govorimo o pozicijama i raspodjeli fotelja. Vrlo je važno da imamo precizan program koji bi ta vlada radila”.

Govorio je i o eventualnom sastanku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Da bi se bavili politikom, morate sjediti sa ljudima s kojima se ne slažete. Sasvim izvjesno je da će sigurno doći do sastanka između mene i gospodina Izetbegovića kao i predsjednika svih drugih političkih partija. Vjerovatno u tom nekom periodu koji je pred nama. Nema dogovaranja bez očiju javnosti i organa SDP-a”, poručio je Nikšić.

 

(Global CIR/N1/Agencije)

Komentiraj