ODLUKA GRABAR-KITAROVIĆ NEOBIČNA JE I MINISTARSTVU: ‘Iznenađeni smo da predsjednica neće ići u Marakeš’

Na konferenciji za mediji na temu ‘Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama’ potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je medijske natpise u kojima se navodi kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila ne ići u Marakeš na potpisivanje Globalnog sporazuma za sigurne, uredne i regularne migracije.

‘Iznenađeni smo najavom da predsjednica neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu’, rekla je Pejčinović Burić, piše N1. 

Insinuacije nisu utemeljene

“Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije”, kazala je na početku konferencije ministrica istaknuvši kako se države članice kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante.

“Trenutno su u Hrvatskoj tijeku međuresorne konzultacije oko ovoga dokumenta”, dodala je i navela kako Sporazum uređuje samo pitanje regularnih migracija te da insinuacije o valu nekontroliranih migracija nisu utemeljene u ovom dokumentu.

Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala u izradnji Sporazuma koji je pravno neobvezujući tekst. Predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom obraćanju Općoj skuštini UN-a pozdravila je uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju i navela je kako se veseli sastanku u Marakešu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj