NA UDARU KRITIKA I CORBYN: Pokrenuta istraga o antisemitizmu u laburističkoj stranci

Britanska policija pokrenula je istragu o navodnim antisemitskim zločinima iz mržnje u redovima Laburističke stranke, čiji lideri su na udaru kritika zbog načina na koji su pristupali žalbama jevrejskih grupa.

Metropolska policija u Londonu saopštila je da je komesaru Kresidi Dik u septembru predata fascikla sa dokumentima među kojima se, navodno, nalaze dokazi o antisemitskim zločinima iz mržnje.

“Sadržaj su pregledali specijalni službenici, a započeta je krivična istraga o pojedinim optužbama iz dokumenata”, navodi se u saopštenju policije.

Dikova je za radio “BBC” rekla da je riječ o optužbama u vezi sa krivičnim djelom na internetu. U saopštenju Laburističke stranke navodi se da postoji “jak sistem za istraživanje pritužbi o navodnom kršenju pravila stranke, koje počine njeni članovi”. Laburisti napominju da kada neko osjeća da je žrtva zločina to treba da prijavi policiji.

Na udaru kritika našao se lider loburista Džeremi Korbin, koji je ranije ove godine priznao da se u stranci pojavio antisemitizam i izvinio se Jevrejima za nanesenu bol. Jevrejski lideri su reagovanje Korbina nazvali “razočaravajućom propuštenom prilikom”. Zamjenik lidera loburista Tom Votson izjavio je da su optužbe “deprimirajuće”, ali da, nažalost, nije iznenađen.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj