OČEKUJU URUŠAVANJE TRŽIŠTA VRIJEDNOSNIH PAPIRA: Centralna banka Kine i kineska elita kupuju po svijetu sve veće količine zlata

Kina ne prestaje da kupuje zlato po cijelom svijetu. I u sve većim količinama. Što je takođe indikativno, ne kupuje ga samo centralna banka Kine, nego i pripadnici njene elite.

Poznati švajcarski ekonomski analitičar Egon fon Grejerc sreo se sa velikom grupom finansijskih menadžera koji upravljaju novcem kineske elite, a evo šta je potom otkrio:

“Svi ulažu u zlato. Apsolutno svi. Kinezi bez zaustavljanja povećavaju svoje kupovine zlata. Oni odlično razumiju šta se u svijetu događa. Oni će zato i dalje kupovati zlato, A to će jednog lijepog dana izvršiti veliki uticaj na svjetsko tržište zlata”.

Fon Grejerc je još dodao: “A kada se tržište vrijednosnih papira uruši – Kina će dominirati na tržištu zlata. Ja lično sa nestrpljenjem čekam momenat kada zapad više neće biti u stanju da cijenom zlata manipuliše posredstvom tržišta od vrijednosti i međubankarskog tržišta”.

Kina je posljednjih dana dobila ogromne količine zlata sa berzi u Londonu i Njujorku. Prvo je stiglo u Švajcarsku, pa odatle u Indiju i Kinu. U septembru je 70 odsto zlata Švajcarska uvezla iz Britanije i SAD.

Vrlo je često zlato kojim se trgovalo u Londonu i Njujorku ostajalo u Londonu i Njujorku, a samo je mijenjalo banke-vlasnike fizički ostajući u Britaniji i SAD. A sada preko Švajcarske odlazi u Indiju i Kinu. I, teško da će ga Kina i Indija ikada više vratiti nazad.

Fon Grejerc prognozira: “Uskoro će se na tržištima zlata pojaviti ogromni deficit, a to će – kada bude na vrhuncu – izvršiti veliki pritisak na cijenu zlata. Taj dan više nije daleko”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj