REFERENDUM U NOVOJ KALEDONIJI: Nezavisnost od Francuske ili ne?

Birališta u Novoj Kaledoniji, malom francuskom teritoriju u Tihom okeanu, otvorena su u nedjelju u 8 sati po lokalnom vremenu (22 sata u subotu po srednjoeuropskom) za referendum o istorijskom samoodređenju – nezavisnosti od Francuske.

Referendum u Novoj Kaledoniji: Nezavisnost od Francuske ili ne?

Birači će se na 284 birališta do 18 sati po lokalnom vremenu izjašnjavati žele li da Nova Kaledonija proglasi potpunu nezavisnost od Francuske, koja vlada tim malenim arhipelagom u Tihom okeanu od 19. Vijeka.

Otok koje se nalazi gotovo tri sata leta istočno od Australije, osiguralo je veću autonomiju za vrijeme jačanja poziva za nezavisnost domorodačkog naroda Kanak 1980-ih.

Drugi referendum

Ovaj referendum, na kojem pravo glasa ima gotovo 174.000 birača, bit će drugi referendum o političkom statusu Nove Kaledonije.

Prvi je održan 1987., ali ga je autohtono stanovništvo bojkotovalo, što je za posljedicu imalo to da su se referendumu odazvali samo oni koji su bili za ostanak u Francuskoj pa je i rezultat bio takav – 98 odsto protiv nezavisnosti.

Gotovo 27 odsto od ukupno 279.000 stanovnika Nove Kaledonije su Evropljani, ponajviše francuskog porijekla, a 39 odsto domoroci. Ostali su migranti s drugih pacifičkih otoka i iz šire azijsko-pacifičke regije.

I dalje postoje podjele između snaga lojalnih Francuskoj koje žele zadržati status quo i pokreta za nezavisnost koji se jednako odlučno zauzima za puno samoodređenje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj