HERCEGOVAČKI HRVATI OMILJENI U MOSKVI! Putin odlikovao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: ‘Hvala vam na promicanju odnosa s Rusijom’

Gradonačelnik Bandić je uz zahvalu predsjedniku Putinu na odlikovanju istaknuo da očekuje još bolju suradnju dvaju naroda.

Na prigodnoj svečanosti u Kremlju, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima – Red prijateljstva.

Riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja. Predsjednik Putin se zahvalio dobitnicima odlikovanja na promicanju odnosa s Rusijom i ruske kulture.

Gradonačelnik Bandić je uz zahvalu predsjedniku Putinu na odlikovanju istaknuo da očekuje još bolju suradnju dvaju naroda.

Bandićev sunarodnik, Dragan Čović je također ‘otopljavao’ odnose sa Rusijom kroz boravak na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u toj zemlji, naravno navijajući za susjednu Hrvatsku. Njegov politički sabrat, Milorad Dodik, je također boravio u Rusiji, ali je navijao za susjednu Srbiju.

Orden se dodjeljuje ruskim i stranim državljanima za posebne zasluge u međunarodnim odnosima, rad na uspostavi međunarodnog prijateljstva i mira među nacijama te za znatan doprinos u očuvanju i promociji ruske kulture i baštine ili zajedničkom razvoju zajedničkih projekata s Ruskom Federacijom.

Orden se dodjeljuje od 1994. godine, da bi 2012. godine dobio veći status te je na ljestvici ruskih ordena peti po snazi ili važnosti. Orden je u obliku petokrake, izrađen od srebra s pozlatom te s reljefom globusa u središtu optočenim crvenim rubinima, a među ostalima, dosad su ga dobili i predsjednik manjeg entiteta u BiH Milorad Dodik, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić i filmski redatelj Emir Kusturica.

Sve u svemu, kako su krenuli, hercegovački Hrvati bi mogli preuzeti primat od Dodika i bosanskih Srba kao Putinu najomiljeniji narod.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj