USVOJENI AMANDMANI: Ohridski sporazum ulazi u Ustav Makedonije

Makedonska vlada usvojila je danas Prijedlog amandmana ustavnih promjena u skladu sa Prespanskim sporazumom, pošto ih je prethodno usaglasila sa zahtjevima grupe bivših poslanika VMRO-DPMNE, koji su, suprotno stavu te stranke, glasali za njihovu izmjenu.

Kako prenosi portalalb.mk, novo je to što će u preambuli ustava biti unijet Ohridski sporazum, odnosno Ohridski sporazum će postati dio preambule makedonskog Ustava.

Premijer Zoran Zaev je rekao da se prvi amandman odosi na promjenu imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, a drugi na dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma. Zaev kaže da misli da je ova odluka ispravna.

Dodao je da treći amandman kaže da će Makedonija pošštovati teritorijalni integritet drugih držžava, a četvrti da će šštititi makedonsku populaciju koja žživi u inostranstvu bez miješšanja u unutraššnje poslove drugih držžava. Izrada amandmana dolazi nakon usvajanja postupka za promjenu makedonskog ustava, na osnovu odluke od 19. oktobra 2018. godine, donijetu u parlamentu.

Amandmani će danas biti dostavljeni parlamentu, a iako je do sada pređeno pet koraka, još uvijek je ostalo 10 do konačne izmjene Ustava. Ustavne promjene su predviđene Prespanskim sporazumom, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula, i uslov su za početak procesa priključenja Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj