LJEVICA NAJAVILA KORAKE: Blokirat ćemo sve procese ako CIK donese neustavnu odluku o popuni Doma naroda

Predsjednici SDP-a i Naše Stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović te generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić danas su održali sastanak povodom najave CIK-a o donošenju odluke o popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta.

Slikovni rezultat za nikšić kojovic miletic

Upozorenja CIK-u

Predsjednik SDP-a rekao je da je 23. februara bila slična konferencija na kojoj je upozoreno kako CIK svojim odlukama priprema državni udar na BiH.

“Danas se nažalost sličnim povodom obraćamo javnost. CIK ovih dana ima želju da donese radikalniju odluku od prošle. CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH, ali to treba biti urađeno na osnovu popisa iz 91 godine”, rekao je Nikšić.

Kako kaže, niko pa ni CIK nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH i kršiti Dejtonski mirovni sporazum u kojem BiH nije podijeljena na tri etničke države.

“CIK namjerava donijeti odluku kojim bi se prekršilo pravilo 1-1-1 i kojom bi se kao osnova koristio popis iz 2013. godine. To ide direktno protiv tumačenja OHR-a i Venecijanske komisije”, kazao je Nikšić.

Istakao je da će članovi CIK-a koji glasaju za takvu odluku počiniti krivično djelo i da će se na taj način načiniti presedan koji bi doveo pod znak pitanja odnose u BiH.

“Nadam se da će članovi CIK-a shvatiti kako oni nisu tu da ispunjavaju želje političkih mentora”, rekao je Nikšić.

On je kazao da smatra kako se ovdje ne radi samo o ustavnoj većini i civilizacijskoj mjeri dodajući da je SDP spreman blokirati sve procese u zemlji ukoliko se bude prekrajala BiH na nezakonit način.

Kojović: Pozivam Evropsku komisiju da prestane predlagati rješenja za BiH

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da će krenuti u proces spašavanja multietničke BiH. Kako kaže, mora se osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku.

“Ovu odluku morao je donijeti zakonodavac. Mi smo rješenje ponudili u Parlamentu FBiH. Moramo osporiti i primjenu popisa iz 2013. godine. Treća stvar je insitiranje na principu 1-1-1”, rekao je Kojović.

On je istakao da Ustavni sud BiH sutra odlučuje o apelaciji Borjane Krišto što će biti historijska odluka za BiH.

“Nadam se da će Ustavni sud BiH imati snage da donese odluku koja će BiH omogućito evropske standarde”, kazao je Kojović.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da ga ne iznenađuje stav Evropske komisije jer su predstavnici međunarodne zajednice slabo informisani o stanju BiH.

“Pozivam ih da prestanu za BiH predlagati neka rješenja”, rekao je Kojović.

On je poručio da je njegov stav kako strane ambasade ne trebaju tražiti implementiranje bilo čega što ne bi implementirali u svojim zemljama.

DF: Pojedini članovi međunarodne zajednice nas potcjenjuju

Generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić kazao je da su mišljenja OHR-a dostavljana različitim institucijama u BiH poput Ustavnog suda BiH.

“Pojedini članovi međunarodne zajednice nas potcjenjuju. Evropska komisija je gurnula u stranu OHR jer im ne odgovara njihov stav. Nije posao evropskih parlamentaraca da oni tumače Ustav BiH. To je posao OHR-a”, rekao je Miletić.

“Sve ćemo učiniti da za to osobno krivično odgovaraju, ako već to učini. Sve ćemo učiniti da građani BiH budu jednaki”, rekao je Miletić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj