NEOČEKIVANA ODLUKA: EU traži objašnjenje Vlade Kosova za takse BiH i Srbiji

Evropska unija je zatražila hitno razjašnjenje o, kako su naveli, neočekivanoj odluci Vlade Kosova da uvede povećanje taksi na 10 posto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je navela Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini), prenio je RSE.

“Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA-e i da opozovu ovu mjeru”, navela je Kocijančič u reagovanju.

Odluka vlade Kosova podriva regionalnu saradnju, uključujući i regionalnu ekonomsku oblast, i nije na liniji s principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU s Kosovom, kaže u saopćenju.

Ranije danas Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj