OD DANAS VIŠE NISU ‘DRŽAVNI SLUŽBENICI’: Oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja skinuto sa grčkog državnog budžeta

Grčka vlada i Grčka pravoslavna crkva, odnosno premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, postigli su danas načelni dogovor da oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja bude skinuto sa državnog budžeta, što, kako prenose mediji, otvara put ka jasnijoj podjeli crkve i države.

Ovim okvirnim sporazumom predviđeno je da ti sveštenici i crkveni službenici plate ubuduće primaju iz posebnog crkvenog fonda, koji će biti subvencionisan. Sporazum predviđa i rješenje višedecenijskog spora o imovini između grčke države i crkve, jednog od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji, prenosi Rojters.

Grčki kreditori već dugo pokušavaju da uvjere vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. Prema sadašnjem sistemu, plate sveštenika i zaposlenih u javnom sektoru isplaćuju se iz budžeta, što Grčku košta 200 miliona eura godišnje.

Sporazum koji su postigli Cipras i arhiiepiskop Jeronimos treba da potvrdi vlada, a zatim parlament i crkva. Udruženje grčkih sveštenika, međutim, već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju ukidanja statusa državnih službenika.

Grčka pravoslavna crkva vijekovima ima vodeću ulogu u životu zemlje i Ustav pravoslavlje smatra zvaničnom religijom. Pozivajući se na grčke medije, agencija prenosi da je sporazum Ciprasa i Jeronimusa postignut danas u skladu sa parlamentarnom debatom o ustavnim promjenama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj