SAMIT EVROPSKE NARODNE PARTIJE: Predsjednik Srbije među uglednim učesnicima, dobio priznanje od Angele Merkel

Predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić učestvovao je večeras na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju gdje je održao govor o napretku njegove zemlje na putu reformi i ekonomskog razvoja.

U elitnom društvu evropskih političara, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je, između ostalog, o potrebi pobjede EPP-a na izborima za Evropski parlament, kao i o uspješnim reformama koje je sproveo u Srbiji. Ovaj dio njegovog izlaganja dobio je najveći aplauz tokom prve večeri samita u Helsinkiju.

 Aleksandra Vučića je javno pohvalila i Angela Merkel, istićući da se predsjednik Srbije svakodnevno bori za stabilnost i mir na Balkanu.

Inače, predsjednik Srbije sjedio je u prvom redu ispred bine, između predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i austrijskog kancelara Sebastijana Kurza, a za istim stolom sjedili su još hrvatski premijer Andrej Plenković, mađarski premijer Viktor Orban, šef bugarske vlade Bojko Borisov, premijer Irske Leo Varadkar i gradonačelnik Helsinkija Jan Vapauori.

Za stolom pored njih sjedeli su kandidati za nosioce liste EPP-a na predstojećim izborima za Evropski parlament Manfred Veber i Aleksandr Stub, njemačka kancelarka Angela Merel, predsjednik Vijeća EU Donald Tusk, predsjednik Evrspkog parlamenta Antonio Tajani, kao i predsjednik Kipra Nikos Anstasijades.

Merkelova tražila sastanak, to govori o značaju koji Srbija ima

– Dobii smo iz Kanceleramta da kancelarka Merkel želi bilateralni sastanak sa mnom u nedjelju ujutro. To govori o značaju i mjestu Srbije. Treba ljudi da budu ponosni i zadovoljni – poručio je Vučić u izjavi novinarima.

Kazao je da uvijek želi da vidi Merkel i dodao da smatra da će Evropa mnogo da izgubi kada ona ode. – Veoma sam uplašen za stabilnost Balkana. Znam šta je sve ona radila – istakao je Vučić.

Podsjetio je da nije bilo Merkel, i da nije Elmar Brok došao u Hrvatsku da kaže da je Zagreb kriv imali bismo nove sukobe kada su se pred granicom Hrvatske formirale kolone kamiona od 15 kilometara (2015. godine).

– Milion puta je uradila takve stvari. Ko je taj u budućnosti koji će da okrene neki broj i kaže nešto što svi moraju da poštuju. Plašim se da takvog neće biti u dogledno vrijeme – rekao je on.

Istakao je da uvek voli da čuje šta Merkel misli i da treba da budemo bliži Njemačkoj, a ne dalji, uprkos onima koji misle da treba da pokazujemo nekome mišiće.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj