UKAPLJENI PLIN PONOVO U FOKUSU: SAD vrše pritisak na Orbána da što prije zakupi LNG na Krku

Amerikanci šalju signal premijeru Viktoru Orbánu da neće dozvoliti dominaciju Mađarske u energetskom sektoru ovog dijela Europe, a potaknut će i državnu kompaniju MVM da preda ponudu za zakup terminala na Krku bez pokušaja ucjenjivanja hrvatske vlade, piše zagrebački  Nacional.

Prošlotjedni službeni i prijateljski posjet američkog senatora Orrina Granta Hatcha Zagrebu i njegovi razgovori s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, iako u javnosti gotovo nevidljiv, imao je iznimno veliku političku težinu, prije svega na energetskom planu.

Nacionalu je iz vrlo visokog izvora bliskog Vladi ekskluzivno potvrđeno da je senator Hatch pružio vrlo snažnu političku podršku SAD-a hrvatskom projektu izgradnje LNG terminala, najavivši pritom da bi američki državni sekretar za energetiku Rick Perry uskoro trebao posjetiti Budimpeštu kako bi otvoreno porazgovarao s članovima vlade Viktora Orbána o mađarskoj energetskoj politici u regiji i potaknuo mađarsku državnu energetsku kompaniju MVM da što prije preda konkretnu ponudu za zakup kapaciteta budućeg terminala na Krku.

‘KOLINDIN’ LNG TERMINAL NA KRKU: Ekonomski neisplativ, štetan za okoliš, klimu i turizam

Izgradnja terminala za ukapljeni plin na sjevernojadranskom otoku Krku dobila je vjetar u leđa na Summitu triju mora u Varšavi održanom 6. jula, a osnovni joj je cilj osigurati diverzifikaciju izvora i potiskivanje njemačko-ruskog plinskog monopola. I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i američki predsjednik Donald Tramp u istupima na Summitu triju mora u Varšavi snažno su podržali izgradnju tog LNG terminala.

TERMINAL ZA AMERIČKI PLIN NA HRVATSKOM OTOKU KRKU: Grabar-Kitarović sa Trumpom u Varšavi

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj