NOKAUTIRAO GA RADE KONČAR: Rušio bistu partizanskog heroja, pala mu na nogu te je završio u bolnici!

U Splitu je tokom noći srušen spomenik partizanskom heroju Radi Končaru, a bista je pri padu povrijedila rušioca. Incident se dogodio u ranim jutarnjim časovima.

Muška osoba je iz ležišta, zajedno sa postoljem, izvalila spomenik Končaru u parku Bačvice, potvrdila je splitska policija. Kako je rečeno u policiji, prilikom rušenja, bista je muškarcu pala na nogu i povrijedila ga. On je trenutno u splitskoj bolnici, nakon čega će ga policija ispitati i sprovesti istragu.

U Hrvatskoj nema tačne evidencije, ali prema podacima koji se čuju po stručnim skupovima, u zemlji je porušeno ili uklonjeno oko 3.000 spomenika svih vrsta – od spomen-ploča do velikih memorijalnih kompleksa.

Dvije trećine spomenika ukonjeno u Zagrebu

U Zagrebu su podaci znatno bolji zahvaljujući knjizi “Sjećanje je borba” Marija Šimunkovića i Domagoja Delača.

Oni su prije par godina evidentirali 310, od ukupno 937 svih obilježja NOB-a, što znači da ih je uklonjeno dvije trećine.

Nedavno je odlukom gradskih vlasti uklonjen i naziv Trga maršala Tita u Zagrebu, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, po ustoličenju na funkciju, izbacila je Titovu bistu iz predsjedničke rezidencije na Pantovčaku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj