MANIFESTACIJE ŠIROM ZEMLJE: Obilježavanje 80. godišnjice smrti utemeljitelja moderne Republike Turske

Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 80. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske. 

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, kojoj su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i delegacije.

Erdogan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 9.05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, prvom predsjedniku Turske, odata počast uz sirene.

Rejep Tayyip Erdogan je odao počast Ataturku EPA

Jutros u 9.05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, dnevne aktivnosti širom Turske zaustavljene su na dvije minute. U tom času oglasile su se sirene, a ljudi se minutom šutnje i na druge prigodne načine sjetili osnivača Republike Turske.

Posebno su nesvakidašnji prizori zaustavljenog saobraćaja na cestama, gdje su vozači izašli iz svojih vozila i odali počast Ataturku.

Transformirao Tursku u sekularnu državu

Godišnjica smrti Ataturka prigodnim programima i prijemima obilježava se širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu.

Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj