ZBOG EKSTREMISTIČKOG PONAŠANJA: Albanija zabranila ulazak u zemlju za 52 Grka

Albanske vlasti zabranile su ulazak u zemlju za 52 Grka optužena za “ekstremističko ponašanje” na sahrani predstavnika grčke manjine u Albaniji. Taj Grk ubijen je oktobra u pucnjavi s policijom, što je incident koji je izazvao ponovne diplomatske tenzije između dvije susjedne zemlje.

“Njihovo nepodnošljivo ekstremističko ponašanje podriva suverenitet kao i nacionalnu i javnu bezbjednost”, izjavio je zvaničnik albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksander Lješaj.

Grčko Ministarstvo inostranih poslova potom je saopštilo da očekuje detaljnija objašnjenja albanskih vlasti za donošenje takve odluke.

Grupa od 52 Grka bila je među nekoliko stotina prisutnih na sahrani Konstantinosa Kacifasa. On je ubijen u razmjeni vatre u jednom selu na jugoistoku Albanije. Na sahrani su pojedinci nosili grčke zastave i skandirali nacionalističke slogane.

Vlasti u Tiranu navele su da je Kacifas bio grčki ekstremni nacionalista i optužile ga da je prvi otvorio vratu na pripadnike albanskih snaga bezbjednosti. Diplomatske tenzije između dvije zemlje česte su zbog pitanja manjina.

PROFESIONALNI FAŠISTIČKI HUŠKAČI: ‘Zlatna zora’ kopa po starim ranama Albanaca i Grka

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj