BAKLJE, PETARDE, NACIONALISTIČKO SKANDIRANJE I SPALJENA ZASTAVA EU! 200.000 Poljaka u zajedničkom maršu nezavisnosti

Čak 200.000 ljudi prošlo je danas Varšavom u Maršu nezavisnosti poljskih radikalnih nacionalista, na 100. godišnjicu ponovo stečene nezavisnosti Poljske. Taj skup je ovom prilikom izuzetno bio pod pokroviteljstvom predsjednika Poljske Andrzeja Dude.

Na čelu povorke iza velikog transparenta “Za tebe, Poljska“, predvođena predsjednikom i premijerom kao radosna proslava Poljaka pod šumom nacionalnih crveno-bijelih zastava, a dalje u većem dijelu obavijen gustim crvenim dimom od ispaljenih baklji i petardi, uz nacionalističko skandiranje, kao na proslavama fudbalskih huligana, i uz spaljenu zastavu Evropske unije.

Gradonačelnica Varšave zabranila marš, pa organizaciju preuzeo sam predsjednik

Dva dana uoči Marša nezavisnosti organizaciju su preuzeli predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki da bi time navodno spriječili izgrede.

Prethodno je gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewitz Waltz koja je iz redova opozicije, zabranila marš zbog rasističkih, antisemitskih i neofašističkih transparenata i simbola, i zbog izgreda kojih je bilo ranijih godina.  

Poljska nacionalistička desnica je najavila da neće poštovati tu zabranu i da će izaći na ulice.

“Želim da zajedno koračamo ispod bijelo-crvenih zastava u atmosferi radosti i počasti našim herojima i našoj državi. Neka to bude zajednički marš na kojem svi žele da budu i na kojem se dobro osjeća svako ko korača za Poljsku”, kazao je na početku predsjednik Duda koji je potom predvodio povorku.

Marš nezavisnosti centrom Varšave i preko rijeke Visle, do Narodnog stadiona predvodila su ukrašena vojna vozila, a za njima je koračao poljski državni vrh i političari vladajuće stranke Pravo i Pravda, na čelu s liderom Jaroslavom Kačinjskim, dok su za njima išli Varšavljani, poneke porodice s djecom.

Policija napravila tampon zonu

Ministar unutrašnjih poslova Joachim Brudzinski saopćio je da je iz razloga sigurnosti, zbog zvaničnika u povorci, iza njih napravio tampon zonu osiguranu vojskom i policijom, tako da je “pravi Marš nezavisnosti”, u organizaciji nacionalističkog Narodno-radikalnog bloka (ONR) i ultrakatoličke Svepoljske omladine, krenuo sa skoro kilometar zadrške za prvom povorkom i sustigao je tek na Mostu Ponjatovskog preko Visle.

I golim okom se vidjelo gdje počinje Marš nezavisnosti radikalnih nacionalista i njihovih gostiju iz inostranstva: italijanske neofašističke stranke Forca nuova, mađarskog Jobika i pristalica ratnog klerofašističkog marionetskog režima predsjednika Tisa iz Slovačke, s amblemima i zastavama. Jer, uprkos zabrani, taj dio povorke je bio obavijen gustim crvenim dimom od baklji, petardi i druge domaće pirotehnike.

Marš Nezavisnosti osiguravale su neviđeno jake policijske snage, ovaj put izuzetno i vojska i redari samog Marša nezavisnosti koju su nastojali da u masi otkriju i oduzmu zabranjene rasističke, neofašističke, antisemitske i druge transparente.

Evropi je potrebna jaka kršćanska, katolička Poljska

Ni jako obezbjeđenje nije, međutim, spriječilo nacionaliste da uzvikuju “Lavov i Vilnijus uvijek poljski!”, “Na drveću umjesto lišća visjet će tijela komunista”, “Naš put je nacionalizam”, “Morawiecki, hoćeš crnca, drži ga kod kuće””, “Srpom, čekićem na crvenu bagru!” javljaju reporteri poljskih medija.

Uz glasno skandiranje parola “Marš EU!” grupica učesnika Marša nezavisnosti spalila je zastavu Evropske unije, pohvalio se na Twitteru jedan od organizatora Marša, ultrakatolička Svepoljska omladina.

“Vidimo šta se dešava u Skandinaviji. Ne želimo da tako bude kod nas. Neka odavde krene varnica koja će polako pobijediti ta marksistička i liberalna laprdala koja uništavaju ovu zemlju“, kazao je pred Narodnim stadionom u govoru na kraju Marša nezavisnost šef njegovih organizatora Robert Bonkjevich.

On je pozvao nacionaliste da stvore nove poljske elite koje će preuzeti “mentalnu vlast” nad Poljacima.

“Evropi je potrebna jaka, kršćanska, katolička Poljska”, zaključio je Bonkjevich uz glasno odobravanje mase.

Poljske vlasti i ministar unutrašnjih poslova Brudzinski saopštili su da su zadovoljni što je Marš nezavisnosti protekao uz manje izgreda nego ranijih godina, a šef kancelarije poljskog premijera, Michael Dvorchak zaključio je da nekoliko izgrednika ne može da pokvari praznovanje stotina hiljada Poljaka.

Treba da se bude potpuni idiot da se 100. godišnjica nezavisnosti slavi ispod zastava organizacije (ONR) koju se zabranili prije Drugog svjetskog rata, i to zajedno s nacionalistima iz drugih zemalja. I još da ih nazivaju prijatelji!“, napisao je na Twitteru poslanik opozicione Građanske platforme Borys Budka.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj