PREMINUO ‘OTAC’ MARVELOVIH JUNAKA: Stan Lee nas je napustio u 95. godini života

Ikona svijeta stripova Stan Leepreminuo je u 95. godini života. Hitna pomoć došla je po Leeja te ga je prebacila u bolnicu ali ga nažalost nisu mogli spasiti, javlja TMZ.

Tvorac X-Mena, Hulka, Spider-Man, Iron Mana te mnogih drugih Marvelovih likova, Stan Lee odgovoran je za eru superherojskih blockbustera, nakon kojega ništa više neće biti isto u svijetu superheroja.

Mladi talent

Stan ‘The Man’ Lee desetljećima poznat kao otac Marvela, rođen je 28. prosinca 1922. godine u New Yorku, kao dijete židovskih emigranata porijeklom iz Rumunjske. 1939., sa samo 16 godina, zaposlio se u kompaniji Timely Publications koja se bavila stripovima, a koja je nedugo zatim pokrenula svoj strip časopis Marvel Comics.

Prva skupina super junaka koju je Stan Lee kreirao, zajedno s crtačem Jackom Kirbyjem, bila je ‘Fantastična četvorka’.

Samostalni debitantski tekst bio je “Kapetan Amerika sprječava osvetu izdajnika” u trećem nastavku stripa objavljenom 1941. godine. Tada je prvi put koristio pseudonim Stan Lee, a kasnije je odlučio da mu to postane i pravo ime.

Putem svojih stripova zalagao se protiv rasizma, netolerancije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda te učinio strip ne samo oblikom zabave već i nečim uzvišenijim.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj